"Колодрума" в Пловдив става оперна арена за гастрола на огнената "Кармен" Анита

Многофункционалната спортна зала "Колодрума" в Пловдив ще се превърне в пищна оперна сцена на 9 ноември, когато в града под тепетата ще гастролира безспорната звезда на "Ла Скала" в Милано и "Метрополитен" в Ню Йорк Анита Рачвелишвили в спектакъла "Кармен" на Жорж Бизе.

Опера Пловдив

Той е събитие, което специалистите определят като огън на сцената поради присъствието на младата и невероятно страстна грузинка, която се отличава с вокална мощ и завладяваща артистичност. В мащабната продукция на режисьора Огнян Драганов участват още Михеил Шашаберидзе в ролята на Дон Хосе, Венцислав Анастасов като Ескамилио, солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, детско-юношеското студио за опера и балет "Маргаритки" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур". Във финалните сцени на "Кармен" тореадорите ще влязат в "Колодрума" на живи коне, като сред тях ще бъде и Венцислав Анастасов, който дни преди премиерата в града под тепетата ще се учи да язди.

Мецосопраното Анита Рачвелишвили е завършила  Държавната консерватория в Тбилиси, а през 2005 г. печели първата държавна стипендия, връчена й лично от президента на Грузия, да се обучава в консерваторията "Джузепе Верди" и Академията на "Ла Скала" в Милано. На сцената "Ла Скала" през 2005 г. дебютира в главната роля на "Кармен", в която с невероятен успех по-късно гастролира в Торонто (Канада), "Щатсопер" и "Дойче опер" в Берлин (Германия), "Арена ди Верона", "Театро ди Сан Карло" в Неапол, Сиатъл и "Метрополитън" в Ню Йорк. Най-огнената Кармен в историята на операта, както я определят критиците, жъне огромен успех и по време на турнетата с "Ла Скала" в Русия и Китай. В Пловдив Анита Рачвелишвили ще дойде от Париж, където в момента репетира "Самсон и Далила" в "Гранд Опера" във френската столица.

Пловдив опера

Заради удобствата на публиката на 9 ноември зала "Колодрума" ще бъде тотално прекроена, като всички места ще бъдат разположени амфитеатрално и фронтално срещу сцената и така зрителите ще имат нормална видимост. Страничните сектори в залата ще бъдат затворени и за тях билети няма да се предлагат. "Искаме публиката да се наслади на спектакъл без компромиси", твърдят организаторите Орлин и Венцислав Анастасови. Техните намерения са през 2017 г. да доведат в Пловдив четирите диви на Андреа Бочели "Incanto", тенора Марко Берти - един от трите най-забележителни Вердиеви гласове, сопраното Ирина Лунгу от "Ла Скала", "Арена ди Верона" и "Метрополитън" и Даниела Барчелона. Голяма част от тях ще проведат и майсторски класове за талантливи българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура