Конфискуваха коне, пуснати на паша пред Общината в Омуртаг

коне

Два коня без идентификационни чипове, които се разхождали по площада пред сградата на Община Омуртаг, са били конфискувани и умъртвени от ветеринарните власти. Сигналът за безпризорните впрегатни, които ровели по кошовете, пийвали водица от шадравана и пасяли градинките, е подаден миналата седмица от общинския кмет инж. Ешреф Ешрефов, който се видял в чудо как да се справи с конската напаст в града.

При поредното нашествие на животните той потърсил Областната дирекция по безопасност на храните, откъдето прибрали конете. Установено било, че нямат чипове и не може да се установи чия собственост са, какви мерки за здравословното им състояние са вземани и други.

От ветеринарната служба припомниха, че нерегламентираното придвижване на животни е забранено с цел недопускане на разпространението на заразни болести.

Конете са бил умъртвени по хуманен начин и предадени в екарисаж.

След акцията по прочистване на площада от животните, тумба роми вдигнали скандал пред Общината и продължили да търсят сметка за липсващите коне и тази седмица. Те настоявали някой да им плати стойността на добитъка и не искали да приемат, че са нарушители на закона.

„Непрекъснато имаме сигнали за безстопанствени коне, които ходят по улиците и застрашават колите. Имало е инциденти с излизането им на главния път. Опитваме се да сложим ред и да приучим хората, че има закони за всички, но е трудно”, коментираха от Общината.

Животните се пускали на свободни разходки от собствениците им, които преобладаващо живеят в ромския квартал и се препитават с превози и други дейности, в които конете са им основно средство.

От Агенцията по храните коментираха, че собствениците няма как да имат претенции защото не могат да докажат правото си без съответните документи и идентификация на животните. Освен това били нарушители на закона и подлежали на санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони