Крадец с богато кримидосие осъди прокуратурата на 2000 лв. за опетняване на името му

Изпечен апаш-рецидивист осъди прокуратурата да му плати обезщетение заради обвинение за кражба срещу него.

Престъплението не се доказало и мъжът, макар и с голямо криминално досие, се почувствал обиден и с опетнено име, заяви апашът в съда.

Според полицията през ноември 2010 г. 33 годишният тогава Емил В. от Лом разбил таван в София и задигнал меден чибук, оценен за 42 лева. Срещу мъжа, който фигурирал в масивите на МВР като извършител на множество кражби, започнало досъдебно производство и през 2012 г. бил изправен пред съда.

Две години по-късно – през ноември 2014 г., обаче съдът обявил Емил В. за невинен и го оправдал. По това време рецидивистът бил в затвора, осъден за друго престъпление.

След оправдателното решение Емил В. завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Той заявил, че се чувства оскърбен и потиснат, а обвиненията опетнили доброто му име. Не можел да спи и да се храни, а докато пътувал под конвой към съда, пропускал часове в затворническото училище.

Заради преживените страдания апашът поиска от прокуратурата 10 000 лева обезщетение. Съдът в Лом обаче му присъди 2000 лева за претърпените „физически и психологически заболявания”. Решението подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право