Красен Кралев: Спечелихме три медала в Рио, но изпуснахме още четири

„Форумът приключи успешно за нас. Изкарахме много тежък период. Имахме силни моменти, но и тежки ситуации. Спечелихме три медала, но изпуснахме още четири - на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред БТВ.

"Трите медала не бива да ни успокояват и започнатите реформи трябва да бъдат проведени възможно най-бързо, за да излезем от кризата", каза още Кралев.

Той коментира и критиците, които се съмняваха, че българските спортисти ще успеят да спечелят въобще медал.

"Големите „експерти“ ни предричаха, че ще се върнем без медал и опитаха още през първата седмица да създадат голямо напрежение в страната. От третия ден започнаха да питат къде са ни медалите при положение, че имаше още две седмици до края на олимпиадата", каза министърът на спорта.

Министърът на младежта и спорта определи като "несериозни" обясненията в официалното становище на състезателката ни на 3000 м. с препятствия Силвия Дънекова, която беше един от първите атлети, уличени в употреба на допинг в Рио.

Красен Кралев беше категоричен, че някои български олимпийци не са се представили на нужното ниво.

„Всички спортисти бяха подготвени. Някои нямаха шанс, на други стресът попречи да се реализират. Имаше и хора, които откровено се разхождаха и не защитиха по никакъв начини квотите и присъствието си в Рио де Жанейро. Имаше и такива, които се постараха, но това са им възможностите. Това е спорт и не бива да сме крайни и за всяко нещо да ги разпъваме на кръст. Трябва да си дадем реална сметка къде е икономиката на държавата ни, защото спортът е функция от нея. Къде стоим ние икономически на картата на света, за да искаме нашите спортисти да имат максимални резултати".

Министърът на младежта и спорта отговори и на критиките към министерството.

"Върху държавата и министерството също се изля хейт. С какво сме виновни ние? Нашата роля е да създадем нормативна уредба, да изградим спортна база и да осигурим средства за подготовка. Законът е готов, базата се реконструира и изгражда ежедневно, пари за подготовка сме осигурили предостатъчно на всички федерации, участващи на Игрите. Едните казват: дават 50 млн. лв., което са много пари, а другите – държавата не се грижи достатъчно за спорта. На обществото обаче трябва да е ясно, че парите за професионалния спорт идват от Българския спортен тотализатор, а не от данъците на хората. Бюджетът на Министерството на спорта е функция от икономиката на държавата", заяви Кралев.

"Федерациите, които спечелиха олимпийските медали, получават и най-голям ресурс, защото работят най-добре. В спорта много хора са свикнали на принципа от всеки му според възможностите, на всекиго според потребностите. Комунизмът свърши. Вече всеки трябва да си заслужи парите. Който работи, ще получава повече средства от държавата, за да може да обърне внимание и на детско-юношеските школи, на обучението на треньорите и поддръжката на базите“, завърши министърът на младежта и спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България