Кристалина излиза срещу Бокова за шеф на ООН (обзор)

Кристалина Георгиева излиза срещу Ирина Бокова в битката за шеф на ООН. Това стана факт след днешното решение на правителството да оттегли подкрепата си Бокова и да заложи на еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

Рокадата предизвика гневни коментари от БСП, ДПС и АБВ, а реформатори и патриоти я приветстваха. Лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова определи решението на Министерски съвет като „резил за България“. „За пореден път Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Изглежда, че това решение се взема под натиск отвън и в ущърб на България. Минира възможността българин да застане на най-високия пост - генерален секретар на ООН", коментира тя и обяви, че партията й започва сондажи за вот на недоверие срещу кабинета заради отменената подкрепа за Ирина Бокова. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ нарече хода на правителството несериозен. „Подобен акт вреди на успеха на страната ни”, категоричен бе той. „След измъченото издигане на Бокова дойде периодът на скрития саботаж.. Нито за миг правителството, българската дипломация не само че не си направиха труда да подпомогнат Бокова, но и препятстваха развитието на нейната кандидатура“, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов. Той настоя външният министър Даниел Митов да подаде оставка.

Реформаторите обясниха, че като членове на ЕНП е нормално да подкрепят десен кандидат за ООН, а Валери Симеонов от ПФ обяви, че Борисов е взел правилно решение.

Очакваше се решението на самата Ирина Бокова. Външният министър Даниел Митов призна, че няма процедура за оттегляне на номинацията ни. Ако Бокова не се откаже сама, България ще играе с двама претенденти.

Ирина Бокова няма да се откаже от състезанието за генерален секретар на ООН и да оттегли кандидатурата си, въпреки че вече официалната номинация на правителството е Кристалина Георгиева. В сряда следобед в профила си в туитър Бокова написа: "Благодарна съм на всички вас, които ме подкрепяте, и съм напълно отдадена на това да продължа състезанието за следващ генерален секретар".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България