Кунева за отнетото й от Борисов лидерство в подготовката на българското председателство на ЕС: Надявам се нещата да тръгнат

Меглена Кунева

По начало, когато става въпрос за националните председателства, фигурата на министър-председателя навсякъде е централна и много важна, каза вицепремиерът и министърът на образованието и науката Меглена Кунева пред "Фокус" в коментар за решението на кабинета подготовката за българското председателство на ЕС да бъде поета от във връзка с одобрения доклад на премиера Бойко Борисов.

„На практика това е фигурата, около която се състоят най-важните събития. Това са така наречените съвети на върха, които взимат решения с много тежки и много важни последици”, обясни Кунева. „Имаме много силен координационен механизъм вътре в самия Министерски съвет винаги съм държала много близко министър-председателя въвлечен във всяка една крачка по подготовката на председателството”, каза още тя.

„С това вдигане на нивото на координация се надявам нещата да тръгнат по-бързо в няколко сфери. Според предложението на министър-председателя продължавам да се занимавам с екипа на председателството, което наистина е съществена и важна работа, и с логистиката”, изтъкна Кунева.

„Това означава приоритетите на председателството. Специално е отбелязано, че като зам. министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси се занимавам с приоритетите и с програмата на председателството”, поясни още министърът на образованието и науката.

„Много е важно, че министър-председателя се ангажира с провеждането на обществените поръчки, защото това е доста тежка работа. Той ще бъде подпомаган от министъра на финансите, който има своята тежест и задължения там”, обясни още вицепремиерката.

„Вече всички ще отговаряме директно и лично пред министър-председателя, което според мен ще се отрази много положително на дисциплината”, прогнозира Меглена Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България