Кунева: Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала

Снимка: Архив

Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, в отговор на въпрос от народния представител Румен Христов, относно закриването на Метеорологичната станция на връх Мусала, предаде „Фокус”.

„Закриване на високопланинска метеорологична станция е възможно да се случи само с решение на Научния съвет Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в БАН. Изобщо не е внасяно в него и изобщо не е разглеждано такова предложение т.е. няма такова нещо”, обясни министър Кунева.

По думите й е дадена обосновка от директора на НИМХ към БАН за необходимостта от временно преустановяване на дейността на синоптичната станция на връх Мусала.

„Между преустановяване и закриване има съществена разлика. Преустановяването на работата от 1 октомври се налага по производствени причини и поради липсата на ръководител и наличен персонал на синоптичната станция. От необходимите 5 метеорологични наблюдатели, към настоящият момент има само 3-ма и няма възможност за пренасочване на наблюдатели от други синоптични станции. Няма капацитет”, подчерта министър Кунева.

Според нея няма как работата на станцията да продължи само с трима души, защото това ще бъде в противоречие на трудовите разпоредби, касаещи продължителността на работното време. По думите й през тази година е обявена обществена поръчка за доставка на високопланинска метеорологична апаратура, което е още едно свидетелство за това, че станцията няма да бъде закрита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България