Купуваме повече нови автомобили

Българският пазар на нови автомобили отбелязва 26,3% увеличение през август в сравнение със същия месец на миналата година, като за 31 дни у нас са регистрирани 2029 превозни средства. Това показват данни на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

От началото на годината до края на осмия месец в страната са регистрирани 16 562 нови автомобила, което е ръст от близо 9% на годишна база. Продажбите у нас обаче остават сравнително малки като обем на пазара.

Въпреки това с по-голям ръст на годишна база могат да се похвалят само 5 държави от Европейския съюз - Хърватия, Унгария, Латвия, Люксембург и Румъния. Именно северната ни съседка е рекордьор в това отношение, отбелязвайки увеличение от внушителните 68,6% спрямо август 2016 г.

Реализираните в държавите от ЕС нови автомобили през август са 819 126 (ръст от 10%), а тези за периода януари-август 2016 г. - 9 787 760 (ръст от 8,1%). ACEA oтбелязва, че данните представляват „впечатляващо постижение, като се има предвид, че август обикновено е един от най-слабите месеци на годината от гледна точка на обема заради лятната ваканция и отпуските“.

През август увеличение в резултатите отчитат всички пазари, като изключение правят единствено Гърция, Холандия и Словения, където е отбелязан спад със съответно 6,6, 12,1 и 1,3 на сто.

Най-голям като обем продължава да бъде пазарът на Германия. Резултатът за август е 245 076 продажби и ръст от 8,3%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари