Лейла Алиева: Каспийската Покахонтас*

Какво ли би бил светът във второто десетилетие на ХХІ век без централноазиатските диктатори и техните династии, ексцентричности, прикрито кръвожаден характер, пари, имоти, влиятелни западни приятели и всичко друго, за което се сещате на първо раздаване? И ако туркмени, узбеки и казахи са достатъчно далеч, за да имат директен ефект върху бъднините на републиката, то Азербайджан си е „през морето, зад Балкана“.

Защо сме се захванали с азерите ли? Мигар не четете новини! Каспийско-кавказкият Кувейт направи първата си културна инвестиция в Европа у нас и не на шега съдейства за обновяването на крепостите Царевец и Трапезица във Велико Търново. Хората подхождат географски и геостратегически. В крайна сметка Европа започва оттук. (Мисли за газов хъб, Джийвс! Не се разсейвай. Тази работа не е като „онази работа“.) Съпругата на петролния магнат и най-вероятно пожизнен президент на Азербайджан Илхам Алиев - Мехрибан, чиято фондация е в основата на дарението, посети преди седмица старопрестолния град и получи наградата „почетен гражданин на Велико Търново“. И „ако една от най-красивите първи дами на света“, както прехласнато я титулуваха родни медии, заслепи обективите с безупречна усмивка и обща положителна нагласа към живота, малко встрани от вниманието на камерите, но не и на премиера Бойко Борисов, стоеше дъщеря й Лейла. (Според някои наблюдатели погледът на министър-председателя към наследницата на лидера на Азербайджан най-точно дава смисъл на израза „като гладно циганче, баничка“, но признавам си, аз не гледах него.)

Централноазиатската красавица (признайте си, че ви тегли в тази посока - оттам иде конят в крайна сметка) Лейла Алиева е родена на 3 юли 1984 г. в Москва. Защо там, ще попитате? Династии, ще ви отговоря. Две години преди рождението на Лейла цялото семейство на дядо й - покойния Гайдар Алиев, прясно избран за член на Политбюро на ЦК на КПСС - е поканено да се пресели в съветската столица по лично настояване на тогавашния лидер на СССР Юрий Андропов. Началното и средното си образование младата дама получава през 90-те години в Баку, където след промените властва дядо й, а баща й Илхам Алиев утвърждава успешен бизнес с износ на петрол и газ. Бързото преориентиране на династията по посока на вятъра им позволява не само да затвърдят контрола си върху Азербайджан, но и дава шанс на Лейла и сестра й Арзу да получат образование в частен колеж в Швейцария и впоследствие във Великобритания. Най-голямата дъщеря на Илхам Алиев не изпуска възможностите да продължи интелектуалното си развитие и преминава през Европейската бизнес школа в Германия и задължителната за всеки бивш, настоящ и бъдещ пост - съветски лидер, магистратура в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Там някъде и Лейла написва поемата „Елегия“, посветена на дядо й Гайдар и включена в програмата на образователния цикъл на азерското начално образование. Изучава се в пети клас.

Брилянтинът не е чужд на заможните и наследницата на най-богатия лидер от бившето съветско пространство Лейла бързо става половината от „звездна двойка“ в комбинация с азерския естраден певец Емин Агаларов. Събитието е от онези, помпозните - с всички джуфки и финтифлюшки, и става през 2006 г., когато двамата се установяват трайно в Москва. Тук е моментът да споменем, че господинът не е просто артист, а и директор на една от най-крупните руски предприемачески компании „Крокус“ с годишен оборот над 1 млрд. долара. Азерската версия на дуета „Бранджелина“ (да, и аз чух) се разпада през май 2015 година. Събитието е съпътствано с умело дирижирана раздяла по взаимно съгласие в социалните мрежи и „стотици хиляди фенове“ (склонен съм да повярвам в бройката), ръфащи забрадки и рубашки от отчаяние. (И у нас е така, и продължавам да нямам обяснение.) Така или иначе същата година (2015) цялото семейство Алиеви извършва малкото поклоничество - „умра“ - в свещения за мюсюлманите град Мека. В смисъл - преди да се загледате в красотата на дамата, си дайте сметка, ангажиментът би бил доста сериозен. (И хъбът, Джийвс, хъбът!)

Вицепрезидент на неизвестни милиарди

През 2011 г. Лейла Алиева е назначена за вицепрезидент на фондацията „Гайдар Алиев“ като заместник на майка си Мехрибан, на която директорската позиция се пада по дефиницията на организацията (А?) - първата дама управлява средствата. Загадка до ден днешен остава какъв е точният ресурс на фондацията, която подкрепя програми от здравеопазване и ваксинации до възстановяване на културни паметници в чужди страни. Иначе БВП на Азербайджан възлиза на 168 млрд. долара годишно, или по 17 000 на глава от населението, за справка.

* Е, хайде, де - приликата с анимационната героиня на Дисни е повече от очевидна. Пък и „принцеса“ се подразбира по името.

 

За нея

Момичето сигурно не е знаело нищо

Възможно е момичето (Лейла Алиева) дори да не е знаело нищо (за включването на поемата й за Гайдар Алиев в учебниците за основно образование). Подобни неща в тази страна се случват все по-често - възможно е просто някой да е взел поемата и да я е включил в учебния план. Училищните учебници никога не са били толкова лоши, колкото в наши дни.

Акрам Айлисли, писател от Азербайджан

Отношенията ни станаха по-добри след развода

Трябваше да си дадем един на друг шанса за самостоятелно щастие. Което при нас двамата можеше да се получи само при условие на пълна свобода. (...) Нито един от двама ни не е предавал другия по какъвто и да е повод. Не сме се обиждали и не сме си правили номера. Отношенията ни днес са много по-добри, отколкото когато бяхме женени. Основната ни цел е да възпитаваме децата си и да им носим радост.

Емин Агаларов, бивш съпруг

Тровят децата ни с поезия

Това е поезията на дъщерята на диктатора Илхам Алиев. Вижте просто къде се намираме. Това е метод за отравяне на децата ни. Длъжни сме да протестираме толкова, колкото можем.

Заур Курбанли, азербайджански опозиционер

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения