Лиляна Павлова: Тунел "Витиня" е в изключително тежко състоние, ремонтната дейност ще приключи през пролетта на 2017 г.

Състоянието, в което са тунелите ни и в случая „Витиня” е изключително тежко. Това е съоръжение, което е на повече от 32 години, а всъщност почти още толкова не е ремонтирано. „Надявам се, че през пролетта на следващата година ще можем да сме го завършили изцяло. Ако направим всички тези съпътстващи дейности те ще касаят и допълнително финансиране”, уточни Павлова. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след инспекцията на ремонтните дейности в тунел „Витиня” на автомагистрала „Хемус”, предаде "Фокус".

Работата по съоръжението е много сериозна, а и след инцидента, който се случи и това, което се видя е, че облицовките, които са без арматура, които са запълвани с вестници – едно много различно строителство, неотговарящо на съвременните норми за безопасност”, коментира Павлова.

По думите й след започването на ремонтните дейности се е оказало, че като времетраене и като допълнителни дейности нещата трябва да бъдат много по-големи като обем. „Трябва да се направят изолациите, допълнително облицовки, да се работи по отношение на много повече дейности,свързани с отводняването, което ще даде възможност да се предотвратят течовете, да се направи ремонт да осветление и да се вземат всички мерки, свързани с вентилирането.

Всичко това ще отнеме повече време и затова срокът, който имаме няма да може да бъде в тези съкратени варианти, защото беше при много по-малък обхват на дейността”, каза министър Павлова.

Тя обясни, че след приключването на ремонтите на тунелите по автомагистрала „Хемус” това, което ще остане като приоритет за следващата година са т. нар. „железни съоръжения” – при км 35 на „Хемус” и при село Потоп.

„След това ще можем да кажем, че сме напълно подновили и привели в нормални условия АМ „Хемус”, която е в много тежко състояние”, подчерта Лиляна Павлова.

Тя призова за търпение от страна на водачите. До края на ремонта във „Витиня” движението ще продължи да се извършва двупосочно в тръбата за София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България