Лом стана театрална столица

25 любителски театъра от цялата страна и чужбина се събраха в Лом за фестивал на името на възрожденеца Кръстьо Пишурка – основоположника на българското театрално дело. В продължение на седмица трупите ще покажат на сцената на едно от първите читалища у нас „Постоянство 1856” своите нови постановки и таланта на режисьори и актьори.

В програмата са включени пиеси от български и чужди драматурзи, сред които класици и съвременни автори като Шарл Перо, Ярослав Хашек, Иван Вазов, Ст.Л. Костов, Рей Куни, Йордан Радичков, Станислав Стратиев, Кева Апостолова, Камен Донев и др. Във фестивала участват състави от София, Варна, Елена, Горна Оряховица, Белоградчик, Брезово, Козаревец и други градове и села В последният ден на ломската сцена ще излезе и трупа от испанския град Жирона, която ще представи спектакъла „Смехът извън времето” от Соня Естеба и Елизабет Гошетиес. Театралните постановки ще бъдат оценявани от жури с председател Стоян Пепеланов – актьор от народният театър „Иван Вазов” и членове – актрисата Ана Петрова и актьора Юлиан Балахуров.

„Фестивалът на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка се организира за девети път и участниците в него постоянно се увеличават. Това показва, че въпреки недоимъка и проблемите в страната ни има и глад за култура. Има творци и хора, които отварят очи и сърца за духовното! С фестивала подържаме и пламъка в огнището, където е пламнало българското театрално и читалищно дело!”, заяви Кристина Павлова – директор на фестивала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони