Мариана Тодорова: Корнелия Нинова се опитва да спаси лидерското си място

Мариана Тодорова

Неочакваният развод между АБВ и БСП се дължи опитите на Корнелия Нинова да спаси лидерското си място, заяви Мариана Тодорова от ръководството на АБВ пред БНР.

"Това вероятно е опит да бъде спасено лидерското място на Корнелия Нинова, тъй като тя се опитва да тушира вътрешното напрежение като намери външен враг, с който да легитимира своите действия", обясни Тодорова.

Тодорова се позова на интервю на Юрий Асланов, в което той посочва, че кандидатурата на ген. Радев не е била приемлива за всички в БСП и предположи, че Нинова се опитва да неутрализира напрежението чрез отстраняването на АБВ.

"Поведението на БСП показва, в дългосрочен план, че по този начин развили се отношенията, обединение в лявото не би могло да има скоро  и че в ръководството на БСП продължава линията на самоизолация. Именно поради тези причини и подобна политика се създаде АБВ", категорична бе тя.

Много членове и симпатизанти на АБВ не са принадлежали към БСП, изтъкна Тодорова и допълни, че в предложението на АБВ за споразумение „няма и намек за квоти“ и призова БСП да публикуват и своя документ.

На въпрос дали партията ще издигне собствен кандидат за президент или ще търси коалиция, тя заяви: "В момента се водят преговори с нашите политически партньори, които са във формата „Коалиция АБВ“, има подписано споразумение с „Георгьовден“ и предстои да бъде взето решение."

Тодорова не очаква кандидатът на АБВ да бъде генерал. В близките седмици се очаква и отговор дали е възможно Първанов да се кандидатира за трети мандат.

Политологът Стойчо Стойчев коментира, че разпадът в ляво е бил „факт доста отдавна“ и партиите са далеч от консолидация тъй като „техните лидери не искат да прежалят своето лидерство в името на такова обединение“ и взаимно се подозират.

"Това, което се случи, е, че АБВ се опита да вземе БСП на абордаж чрез предлагане на коалиционна формула, в която имате равнопоставено лидерство, което означаваше Първанов да се върне като един от основните лидери на лявото, на което БСП не се хванаха и реагираха по този остър начин", обясни той.

Ситуацията в дясното е „доста идентична“, но не абсолютно еднаква с тази в ляво, коментира Стойчев, според когото ДСБ усеща „някакъв вид превъзходство по отношение на останалите партии в РБ“ по отношение и на електоралния си потенциал, и на политическата си история и искат да определят дневния ред, а останалите  трудно биха могли да се съгласят.

"В този вариант, според мен, общата кандидатура на РБ би била загуба за дясното, отколкото отделна кандидатура на ДСБ. Дали „България на гражданите“  ще подкрепи, заедно със СДС, кандидатът на ГЕРБ или ще издигнат кандидат на остатъчния Реформаторски блок е друг въпрос. При всички положения, ако се стигне до обща кандидатура, тя няма да бъде печеливша, защото ще бъде резултат от твърде много компромиси", заяви той.

Стойчев не очаква интересна кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика