Маха Ваджиралонгкюрн: Скандалният Рама ІХ

Най-дългогодишно властвалият монарх на света - кралят на Тайланд Бумибол, се спомина преди седмици след дългогодишно боледуване и най-екзотичната туристическа дестинация в света се оказа без божество. Съвсем сериозно! На мястото на стриктния монарх - превел страната си през над 10 военни преврата, откакто е на власт, на основание недосегаемия му статут за десетките милиони тайландци, в голямата си част будисти - неговият наследник е противоречива личност.

Военната хунта, която управлява страната по един или друг начин последните 60 години, обяви едногодишен траур във връзка с кончината на своя крал. Колкото символично, толкова и безцелно. Но така е то по Югоизточна Азия. И така - да влезе принц Маха Ваджиралонгкюрн, новият крал на Тайланд!

В очите на света и на народа на азиатската държава “Тронът на Сиам“ се наследява от един „скандален тип“, който според мнозинството наблюдатели трудно ще заеме ролята на обединител на нацията, с която беше популярен баща му. И не без основание. Срещу образа на консервативния крал Бумибол, верен до гроб на ценностите, изповядвани от неговата династия Чакри, Маха (както ще го наричаме за нуждите на този текст) не е най-смиреният „дофин“, с когото би се гордял един народ. Особено такъв, който смята по конституция краля си за божество и изповядва ценностите на будизма.

Но да останем в периметъра на възможностите. Които сте могли да посетите Тайланд, вече сте го направили. Които не сте - вероятно не сте достойни за прозвището „истински сноби“ от Източна Европа. Но така или иначе крал Маха изневерява на републиканските ценности, с които в Европа обвързваме държавното управление със силата на азиатски демон.

Но нека не ви подвеждаме. Новият тайландски крал Маха е роден в Банкок през 1952 година. Когато татко му е на трона едва от шест години и все още изпитва затруднения в ограничаването на западното влияние в страната, която всеки потомък на европейски мореплавател смята за своя изконна територия. Или най-малкото холандци, испанци, англичани... Там някъде умира брат му на Бумибол при съмнителни обстоятелства и таткото на Маха става бог (читателите на „Труд“ познават казуса).

След 70-годишното управление на Бумибол (цар Пумипол) Сиам получава всичко, на което монархът противоречи в местните разбирания, в лицето на новия престолонаследник. На 64-годишна възраст коронованият принц Маха Ваджиралонгкюрн е генерал от въоръжените сили на страната, образован във висшите военни академии на Великобритания и САЩ. Подобно на всеки съвременен благородник е въведен в тайнствата на военновъздушните сили и смята себе си за „ас“. Възходът му в националната политика започва с началото на века и идването на власт на милиардера Таксин Шинаватра, с когото поддържат тесни връзки и доста проспериращ бизнес. Последното ще „изяде главата“ на премиера. Шинаватра бе свален от власт от армията и прокуден от страната си, докато е на посещение в Лондон през 2006 г. Дъщеря му, Инглук, я последва същата съдба четири години по-късно, след като спечели парламентарните избори в страната, но не успя да убеди сънародниците си в намеренията си. Ваджиралонгкюрн запази мълчание въпреки всички обвинения срещу него.

Кралското покровителство обаче не познава гузна съвест. Дори и крал Ваджиралонгкюрн да влиза в „държавния бизнес“ леко омърсен. Според законите в Тайланд всяка критика срещу монарха се смята за „оскръбление към държавния глава“ - наказанията варират от затвор до разнородни унизителни назидателни мерки. Пък вие, ако искате! И така всичко, което коства на фамилията Шинаватра или други политически сили властта в Тайланд, се смята единствено за „заплаха за сигурността“, когато става въпрос за съучастието на кралското семейство в конкретни злоупотреби с власт.

За да не дразни електората, Ваджиралонгкюрн е достатъчно разумен, за да пребивава трайно в Германия, откъдето управлява бизнес империята си (и хайде по същество - дяловете в тайландската туристическа индустрия се равняват на милиарди). През 2007 г. на хиляди километри от мястото му на пребиваване плъзнаха слухове, че е болен от нелечимо заболяване, подобно на това, на което падна жертва татко му. Видимо слуховете са били необосновани. Истината за тайландците е, че след три неуспешни брака, комарджийски скандали и заболявания най-приемливият наследник на Бумибол би била дъщеря му, Маха Чакри Сириндорн. За което ще трябва промяна на конституцията. Най-вероятно с преврат. Благословен от действащия монарх. Азия!

Хейл Тай!

Скандалната снимка обиколи света с различно послание. За милиарди хора един благородник се подиграва със статута, който му отдава света. За тайландците постановката, изиграна от принц Ваджиралонгкюрн на летището в Мюнхен, целяща единствено да начеше собственото му его, е случай, който няма да бъде подминат току-така с годините.

ЗА НЕГО

Кучето маршал

През 2007 г. в Тайланд избухна огромен публичен скандал, свързан с видеозапис на принц Ваджиралонгкюрн заедно с третата му съпруга, принцеса Срирасми. В записа бъдещата кралица лежи по корем, гола до кръста, пред паничка с кучешка храна, споделяна с кралското куче. Песът Фу-фу получава военното звание „маршал“ и през 2015 г. е погребан с военни почести. Бракът с „принцесата“ е развален, а голяма част от роднините й попадат в затвора.

В. „Билд“

Преходът ще отнеме години

Новата корона на Тайлнд ще срещне затруднения, за да прокара посланието си в близките години, докато Ваджиралонгкюрн замества баща си в официалните му задължения. Дори и да го заместваше в парадните му функции на държавен глава, Ваджиралонгкюрн ще се сблъсква с много затруднения, докато се наложи убедително като владетел с божествени правомощия.

Жан Бафи, антрополог

Никога не е бил близък до властта

Маха Ваджиралонгкюрн никога не е бил близък до властта и е най-неизвестният наследник на баща си. При всички промени във властта в Тайланд през първото и второто десетилетие на ХХІ век той пребиваваше предимно в Германия и бе напълно чужд на процесите, включително по време на свалянето на Таксин Шинаватра и впоследствие на дъщеря му Инглук.

В. „Фигаро“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети