Машинистът, който прегази кола край Горна Оряховица: Все по-често хората играят на руска рулетка

Шофьорите не признават защитните и предупредителни съоръжения на жп прелезите. Масово си позволяват да заобикалят спуснатите бариери и да преминават буквално пред влаковите композиции. Това е като игра на руска рулетка. Така коментира безрасъдството на бързащите водачи 34-годишният машинистът Стефан Николаев от Горна Оряховица.

Младият железничар управляваше бързия пътнически влак София-Варна във фаталната неделя, когато стана зверска катастрофа с лек автомобил Деу "Тико", в който загинаха двама мъже. Кървавата драма се разигра около 14,30 часа край горнооряховското село Правда. В злополучния ден 60-годишният водач на леката кола решил да не чака приближаващият влак и на риск тръгнал през железния път.

"Колата изскочи внезапно. Беше само на метри пред локомотива. Композицията се движеше със 100 км/час и нямаше как да бъде спряна на място. Като съзрях автомобила, успях само рязко да дръпна спирачка и да подам звуков сигнал. Но след секунди последва удар. Беше неизбежен. Шокът от зловещата гледка обаче е неописуем. След като влакът спря, незабавно обезопасихме района, защото колата беше с газова уредба и се погрижихме никой от 400-те пътници във вагоните да не се доближава с цигара", разказва Николаев.

Той е железничар с 10-годишен стаж и доверява, че няма дежурство, в което пред машината да не изскочи кола, камион или земеделска техника. За пръв път обаче преживява сблъсък.

"Напоследък тези случаи зачестиха. Хората безотговорно пресичат релсите и се измъкват на косъм от смъртта. Но някои ги застига и нелепа смърт", казва Стефан Николаев.

При разследването на драматичната катастрофа стана ясно, че разрязаният на две и смачкан до неузнаваемост автомобил е бил нелегално такси. На 25 септември 60-годишният шофьор с прякор Петата, возел клиент от Горна Оряховица към село Правда. При сблъсъка с влака, освен водачът на "копърката", загина и 66-годишният бивш футболист от ФК "Локомотив-Горна Оряховица" Костадин Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България