Мащабна кибератака блокира достъпа до "Туитър" и големи сайтове в САЩ

Мащабна кибератака свали за няколко часа няколко от най-големите интернет платформи в Съединените щати. Туитър, Спотифай, Си Ен Ен и "Ню Йорк Таймс" са само част от засегнатите сайтове. В продължение на два часа, стотици хиляди потребители са имали ограничен или никакъв достъп до атакуваните интернет страници, информира БНТ.

Около 14:00 българско време в петък, един по един най-посещаваните интернет сайтове стават жертва на хакерската атака. Ударът е насочен срещу хостинг компанията ДИН, която обслужва страниците на медийни компании, платформи за онлайн търговия и социални мрежи. Атаката започва от Източното крайбрежие на Съединените щати, а по-късно се разпространява към други части на страната и Европа. Близо два часа е ограничен достъпът до Туитър, Редит, Амазон, Нетфликс, Пей Пал и много други от най-популярните адреси в интернет.

 "Службите за сигурност за се заели със случая. Все още е твърде рано да посочим отговорните за атаката", каза Джош Ърнест, говорител на Белия дом.

Хакерите са използвали лесен за изпълнение, но труден за проследяване метод, който на практика довежда до отказ от обслужване на сайтовете. Самата атака е осъществена чрез заразяване на стотици хиляди слабозащитени устройства, като принтери и камери.

"Хората вече свързват почти всичките си устройства към интернет. Често те са с лесни за разбиване пароли или дори нямат такива. Това, което може да ни успокои е, че в случая става дума само за блокиране на достъп, но не и за източване на информация", каза Джей Каплан, експерт по киберсигурност.

Атаката става в деликатен за киберсигурността в САЩ момент, седмици преди президентските избори в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка