Меглена Кунева: Науката подпомага икономиката

Меглена Кунева - седма информационна среща по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Науката създава ръст на брутния вътрешен продукт и подпомага икономиката и бизнеса. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на седмата информационна среща по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) в София, съобщават от МОН.

Науката е била дълги години неглижирана, но тя има нужди от инвестиции, подчерта тя. По приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ са осигурени 350 млн. лв. за сектора. От тях за изграждане на центрове за върхови постижения са предвидени 200 млн. лв. и за центрове за компетентност – 150 млн. лв. Още 6 млн. лв. са за подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени. Това са значителни средства, които със съвместни усилия трябва да инвестираме ефективно и ефикасно в полза на българската наука и висше образование, подчерта министърът. Добрата новина е, че от бенефициентите не се изисква задължително собствено съфинансиране.  Безвъзмездната финансова помощ е в размер до 100 % от допустимите разходи.

В момента българската научна общност има възможността да кандидатства за безвъзмездно финансиране за осигуряване на необходимата техника и апаратура, за оборудване на лаборатории  за развитие на научноизследователската и за развойна дейност.  Целим да подобрим капацитета за реализиране на върхови постижения в областта на научните изследвания и да подпомогне повишаването на нивото на пазарната ориентация на водещите научни организации в България, обясни Меглена Кунева.

Според нея интересът към финансирането за изграждане на центрове за върхови постижения и за компетентност е висок. Очакват се силни конкурентни предложения и от ключово значение е най-добрите и жизнеспособни проекти да получат подкрепа.  За да гарантираме това обявихме открита процедура за избор на консултантска организация, която да осигури международни оценители с висок научен потенциал и с доказани качества и опит при оценка на сходни проекти. Предприели сме всички мерки за избягване на конфликт на интереси и гарантиране на безпристрастен и професионален процес при подбора на проектните предложения, подчерта министър Кунева.

Тя приветства още големия интерес в страната, който е проявен и към процедурата  „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1". Целите ни са тези средства да допринесат за повишаване на квалификацията на работещите в сферата на научноизследователската и развойна дейност и да привлечем младите да изберат науката за свой професионален път, посочи министърът. Изпълнението на дейностите ще даде възможност за достъп до научни съоръжения, специализирано оборудване и бази данни.

6802-800-0

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование