Меглена Кунева: 12-те защитени специалности във висшите учебни заведения са уникални и като наименование, и като съдържание

Определените от правителството 12 защитени специалности във висшите учебни заведения са уникални и като наименование, и като съдържание. Това заяви пред „Фокус“ вицепремиерът и министърът на образованието и науката Меглена Кунева. По думите й целта е висше образование, основано на конкурентен принцип към силен пазар както на образованието, така и на пазара на труда.

„Това са специалности, за които липсва заявен интерес или заявеният интерес е твърде нисък, но към определен етап от икономическото и обществено развитие на страната съществува необходимост от подготовка на специалисти точно в тази област. Механизмът за защитените специалности се свързва с липсата на търсене на пазара на труда, но това не я прави защитена, а само активира принципа за допълнително им финансиране“, уточни министър Меглена Кунева. По думите й по този начин специалностите се защитават от закриване и се гарантира възможност нашата страна да изпълнява поети ангажименти по международни спогодби и програми.

„Една голяма част от защитените специалности са свързани с чужди езици, с форма на защита на тези специалности, което ще позволи на България да продължи да изпълнява своите задължения за двустранен, културен или друг обмен с тези страни“, поясни министър Меглена Кунева. Тя допълни, че средствата са осигурени от държавния бюджет и включват 15 хиляди лева за всяка защитена специалност. Допълнителните средства ще бъдат изчислени по определена методика, каза още министър Меглена Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование