Министър Николина Ангелкова: Плажовете, които не са отдадени на концесия или наети трябва да са свободни за всички

Плажовете, които не са отдадени на концесия или наети трябва да са свободни за всички. На тях не може да се поставя плажна инфраструктура и да се искат пари за нея. Това заяви днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова по време на проверка по плажовете на Северното Черноморие.

Тя посочи, че за това има санкции и в срок от 3 до 14 дни всички табели, шезлонги и чадъри трябва да бъдат премахнати за да може всеки един плажуващ да използва свободно съответния неохраняем плаж. Всичко това допълнително ни провокира да мислим освен за групирането на плажовете и за специална уредба за санкционирането при нарушения на неохраняемите плажове, каза Ангелкова. Министърът посочи, че по този начин ще може максимално да се уредят случаите, когато се налага санкция и мерките да бъдат по-ефективни. Николина Ангелкова заяви, че ако се наложи ще се глобява всеки ден - въпросът е дали собственикът ще може да си позволи да плаща тези глоби. Ангелкова допълни, че ще разпореди проверка за варненския плаж „Фичоза”, където е установено, че на пясъчните дюни е разположено заведение. Проверката трябва да уточни, дали заведението е в границите на плажа или в друг имот.

„В момента правим активни проверки по Северното Черноморие и аз апелирам към всички туристи да подават сигнали на специализираните телефони на Министерството. Абсурдно е да има подобно самоуправство от страна на различни физически и юридически лица по българските плажове, които са 100 % държавна собственост”, каза още министърът на туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България