Митов: Русия няма възражения срещу Кристалина Георигева, има само технически въпроси

Няма изпратено писмо, никой не е изпращал, заяви пред журналисти в парламента министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от "Фокус", във връзка с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН и излязлата информация, че Русия е изпратила писмо.

„Снощи Съветът за сигурност взе решение да разпространи писмото на министър-председателят Бойко Борисов до всички държави-членки на ООН и по този начин Кристалина Георгиева става официална номинация за генерален секретар на ООН, която е единствената номинация на Република България за този пост”, обясни Митов.

По думите му писмото на Руската федерация не е възражение, запитване за техническо уточнение, за това какво означава единствен кандидат.

„Ние сме уточнили. Означава, че българското правителство е отменило своето решение за номинацията на Ирина Бокова и от тук нататък единственият кандидат, който е подкрепян от България е Кристалина Георгиева”, посочи Митов.

На въпрос дали се очаква санкциите срещу Русия да се отразят негативно върху кандидатурата на Георгиева Митов отговори: „Санкциите нямат нищо общо с избора на генерален секретар на ООН”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия