Младоженци от цял свят вдигат сватби в Двореца на Балчик

Възстановяват кралската пушалня, играят “Лебедово езеро” на плажа другото лято

“Любовта живее в моето сърце непрекъснато. Нито едно сърце не може да забрави преживяното !” Думите са на румънската кралица Мария, жената, която обичала да казва, че сърцето й завинаги ще остане в Балчик.

Дали е било есен, когато някогашната владетелка е била омагьосана от това място през далечната 1924 г., за да го хареса за своя резиденция, не се знае. Но през този най-щедър на багри сезон красотата му е неповторима, а историята на величествения Дворец става сякаш все по-жива благодарение на грижовните му стопани. Уникалността му го прави посещавана целогодишно дестинация, както и подходящ декор, за да стане най-големият арт център по Северното Черноморие.

За следващия сезон трябва да се осъществи един позабравен, но много амбициозен проект - възстановяване на култовата вила ”Черната вълна”, или така известната кралска пушалня, съобщи директорът на Държавен културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) “Двореца”-Балчик Жени Михайлова. Вече са започнали археологическите обследвания, проектът е готов благодарение на усилията на ръководството да получи всички оригинални документи, скици и чертежи на историческата сграда от държавния архив на Румъния за първи път досега. Проектант на историческата сграда е първата жена архитект на северната ни съседка Хенриета Делавранча. В момента е запазена единствено приземната част, която се шири на 100 кв. м.

Вторият етаж се е срутил от свлачище през 60-те години на миналия век. А след последното земетресение се е отворила огромна каверна и трябва да се укрепи надвисналият отгоре скат. Без това е немислимо възстановяването на пушалнята, а и канарата над хотел “Реджина Мария” може всеки момент да се стовари върху него, посочва опасенията си Михайлова. Решаването на проблема опира обаче до другия стопанин, който управлява терена под Двореца - СУ “Св. Климент Охридски” и Ботаническата му градина, а е публична тайна, че при това разделение двете страни от години не мелят брашно заедно. Проектът само за сградата е за не повече от 30 000 лева. Възстановяването на кралската пушалня ще бъде истинска атракция. В нея са приемани най-видни държавници и гости, правели са се договорки и са се водили преговори в периода след Първата световна война. Сградата е била квадратна в ориенталски стил, изцяло остъклена встрани, отгоре покрита с турски керемиди. Някогашната владетелка е канила отбрани гости, на които се е сервирало кафе и наргиле с опиум, а майсторски създадената акустика давала възможност на кралицата да подслушва разговорите между тях и да е в течение на всички дворцови клюки и интриги, пише в своята книга “Балчишкият дворец” авторът й Александър Ламбов. Според легендите, които се носят и до днес, в салона за пушене е имало и малък басейн с жълти възглавнички и стъклени витражи. Според слуховете кралицата обичала също така да се усамотява тук заедно с последната си любов - арабина Али, след дълга разходка сред розариума на Двореца.

Този месец започва възстановяването на емблематичните делви, повечето от които навремето хората на владетелката са носили от цял свят. Някои от тях са от периода на Средновековието, други са питоси - големи гърнета за съхранение на жито. Общо са над 40 и една по една ще ги реставрира приложникът Николай Савов, който е работил преди това в Канада.

До момента над 200 000 туристи само през тази година са посетили Двореца в Балчик, сезонът е бил изключително добър, като влезлите приходи са с 35% повече в сравнение с 2014 г. Най-многобройни са били румънци и българи, следвани от руснаци, поляци, германци, израелци, французи, иранци и за първи път гости от Аржентина.

Запомнящото се височайше посещение обаче беше на правнучката на кралица Мария, дъщеря на нейния внук Михай, престолонаследника на кралската династия. Много изтънчена, образована, интелигентна, отворена за европейските ценности, живее в Швейцария и работи за фондове и дарения за деца в неравностойно положение, разказа за нея шефката на комплекса. Всъщност дамата се държала като обикновен турист и по никакъв начин не е дала да се разбере, че е някаква важна особа, разказаха очевидци на срещата. Тя за първи път посещава бившата лятна резиденция на прабаба си и останала изключително възхитена. Казала, че този парков комплекс е нещо уникално, съчетава много култури и религии, има нещо мистично и езотерично в него. А поводът да дойде в Балчик е била премиерата за Европа след тази в Румъния на документалния филм на холивудския продуцент Джон Флореску “Войната на краля”, посветен на баща й, румънския крал Михай I. На изпращане домакините й подарили отлежали вино и ракия от прочутата винарна на Двореца и всички книги, посветени на него и издадени на английски език.

 

Влюбени двойки се вричат във вечна вярност

По снимки и публикации в интернет младоженци от цял свят правят заявки за сватбите си в Двореца в Балчик. За догодина има вече записани двойки от Канада, Сингапур, Англия, Германия. Тази година са вдигнати 65 сватби с младоженци от Китай, Русия, Румъния, САЩ, Турция и Япония. Известният наш режисьор и актьор Красимир Ранков женил сина си тук, направил една великолепна и стилна сватба, за която още се говори - с музикален квартет, църковен ритуал, хорови изпълнения и с куп негови колеги, които още повече вдигнали духа и настроението на гостите. Младоженците, които живеят в САЩ, избрали красивия наш морски залив, за да си кажат съкровеното “да”.

Тази година вече напълно е реставриран параклисът “Стела Марис”, което не е правено от половин век. Както се знае, кралицата, която е живяла известно време в Египет и е приела бахайската религия, в архитектурата, символите, детайлите в Двореца в Балчик е направила реверанс към петте най-големи религии в света. Тя винаги е смятала, че различията между хората трябва да ги обединяват, а не разединяват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм