Държавна фирма ще продава липсващите на пазара лекарства

Петър Москов

"Не виждам никакъв проблем в това държавата, Министерство на здравеопазването, да има собствена търговска фирма, която да може да се намесва там, когато търговският интерес очевидно преобладава над обществения". Това каза здравният министър Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

„Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява по начин, по който държавата може да прави това – лекарство, главно става въпрос за лекарства без аналог, когато търговецът някак си не вижда достатъчно полза в това”, заяви Москов.

Възможността държавата да може да има лостовете да се намесва е предвидено в Закона за лекарствата. Тази седмица той ще мине на окончателно одобрение от ръководството на министерството, след това ще бъде пуснат за публично обсъждане и септември месец ще влезе в Народното събрание.

Москов каза, че са в много напреднала фаза, особено в Румъния за подписване на споразумение за съвместни договаряния на медикаменти. Идеята за най-ниската публична цена на лекарство всъщност отваря вратата за излизане на тези медикаменти. „Смислената политика не е в това каква е публичната цена, която е записана на сайта на министерството и на Съвета по цени, а как Здравната каса, министерството и държавата са успели да влезнат в тежки преговори и да се преборят за големи проценти и отстъпки”, каза той.

За последните години има около 3 000 позиции, които са делиствани от позитивната листа. Тоест, това е един постоянен процес, не е свързан с някакво конкретно време – месец или решение на държава, или на касата. „За съжаление тези неща са вързани главно с това дали на съответния лекарствен производител или търговец му излиза сметка да продава това лекарство или не, или иска да го замени със също така негово, но по-скъпо лекарство”, заяви здравният министър.

По друга тема, министърът сам поиска да каже, че му е странно, че публичното мнение се подвежда под „индустриални интереси, разказани като интереси на пациентите”. Той сподели, че с интерес следи медийна дискусия свързана с това, защото НЗОК трябвало да прави проверки във връзка с начина, по който се харчат парите в българските онкологии и че това по някакъв начин щяло да увреди пациентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве