Наградиха село, запазило „Бабинден”, пращат обичая и в Европа

Самобитният обичай „Бабинден” възстановен от жителите на село Смоляновци грабна наградата за автентичен фолклорПърва награда за автентичен и обреден фолклор получи в националния  конкурс „Море от ритми” читалище „Народна просвета 1908” от монтанското село Смоляновци. Групата „Огнени сърца”  е отличена за запазването и пресъздаването на обичая „Бабинден”.

В разиграването на колоритното представление участват  18 души от няколко  поколения в селото.  Трупата ентусиасти показала всички ритуали около раждането, изкъпването и повиването на бебе, но впечатлила журито най-вече с изпълнението на три характерни за северозападния район  хора - ситна по старешки, въртежка и вланя.

„Постановката на самодейците ни е направена по предания,  които знаем от нашите баби и дядовци”, сподели председателят на читалището Борислав Иванов.

На конкурса в Балчик освен пластика и грамоти групата „Огнени сърца” е получила парична награда от 200 лева и ваучер от 300 евро за международно участие през следващата година.Самобитният обичай „Бабинден” възстановен от жителите на село Смоляновци грабна наградата за автентичен фолклор

Така песните, танците и наричанията на смоляновските баби заедно с неповторимия местен диалект ще прескочат границите и ще веселят и Европа.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България