Народното събрание прие само прeдложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс

парламент

Парламентът прие на първо четене 3 от 12-те законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесени от Красимир Велчев (ГЕРБ), Димитър Делчев (РБ) и Найден Зеленогорски (РБ).

С приетите в пленарна зала текстове се предвижда отпадането на ограничението от максимален брой избирателни секции в чужди държави – 35, но само за държави-членки на Европейския съюз. Промените предвиждат и въвеждане на възможността в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна, за да се улесни изборният процес.

Депутатите приеха на първо четене така нареченият „консенсусен законопроект”, постигнат след среща между партиите от управляващото мнозинство. Той въвежда възможността за двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент, в методиката на определянето на резултатите да се зачита тежестта на отрицателния вот, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”.

Обсъждането на промените в ИК на второ четене започна незабавно на извънредно заседание на правната комисия.

Комисията прие доклад за приетите на първо четене промени на заседание, продължило 5 минути и реши реши да подложени на второ гласуване на 25 октомври.

„Докладът относно общия законопроект на приетите на първо четене в днешния ден три законопроекта съдържа правилата, които приехме на първо четене по отношение на чл. 14, т.е. възможността за отпадане на ограничението от 35 секции за държавите, които са в ЕС. Също така включваме правилото ЦИК да може да разрешава при поискване и в конкретни случаи ползване на повече от една избирателна кутия“, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), цитиран от "Фокус".

„След приемането от правна комисия на общия доклад следва да бъде обявен в пленарна зала и от този момент да започнат да текат сроковете за предложения между първо и второ четене“, добави Кирилов. Планира се съкращаване на срока между първо и второ четене, за да може той да изтече в понеделник, а правна комисия да разгледа постъпилите предложения във вторник следобед и внесе промените за второ четене в пленарна зала в началото на следващата пленарна седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика