Наш виртуоз във фентъзи арта с милиони фенове по цял свят

Светлин Велинов

Има три основателни причини да не познавате Светлин Велинов: 1. Не сте геймър, нито художник и затова не сте попадали на вълшебните му рисунки; 2. Геймър сте, но не познавате играта с карти Magic, и 3. През последните 30 години сте заспали дълбок сън като Рип ван Уинкъл и сега сте в период на ориентация.

Светлин е илюстратор, концептуален артист и е най-популярният български художник във фентъзи и дигиталното изкуство. Той е и автор на множество фирмени знаци, сред които и логото на българския монетен двор.

Добрата новина е, че феновете му могат да го видят на живо от днес до 28 август на второто издание на фестивала за дигитално изкуство Futuro във Варна. Светлин Велинов ще участва с две илюстрации в изложбената част и с лекцията си на тема “Как да бъдем звезда”. Той е единственият българин от екипа от 200 души, който работи за Wizards of the Coast. Тази компания е представила първата мрежова игра на карти - Magic: The Gathering (позната още като MTG, или само Magic), създадена от Ричард Гарфилд.

Лекцията му на предстоящия фестивал Futuro ще бъде въведение в условията и принципите на играта, която се играе от над 20 милиона души по света. Ако във всеки неин сет и битка между магьосници се разиграват карти поне с 256 различни илюстрации, Светлин е автор на 132 за последните седем години, откакто работи за компанията и за прочутата настолна игра.

Не е чудно, че за да получат автограф от любимия си художник, феновете се редят на опашки, където и да се появи Светлин Велинов по световните турнири на Magic - в Лондон, Антверпен, Барселона, Мадрид, Милано и Пекин. Карта от тази игра с подпис на автора на илюстрацията се превръща в колекционерска рядкост и ценност.

Публиката на световните турнири варира от малки деца, дошли с родителите си, до възрастни хора с придружител, очертава Светлин широкия възрастов спектър на играта. Един от последните форуми е бил посетен от 15 000 души за три дни.

Може би някой ден, когато и в България играта стане разпознаваема и популярна, ще измести манията с фейсбук и туитър, заради която спряхме да си говорим, смята художникът. Такъв тип игри карат хората да излязат от компютърния свят и отново да си общуват, казва Велинов. У нас сега има малки клубове с локални турнири и с не повече от 20-30 участници в тях. А най-добрите професионални играчи в света в битката за световната купа могат да печелят от своето хоби и по 250 000 долара годишно от наградния фонд, а и едновременно с това не спират да пътуват.

Magic няма нищо общо с хазарта, тя е стратегическа, многоходова игра, с ясни правила, предварително зададени параметри и изискваща много креативност и предугаждане на действията на противника, обяснява известният автор на илюстрациите за нея.

Светлин Велинов е на 37 години, роден е и живее във Варна. Възпитаник е на НУИ “Добри Христов” в морската столица, където учи живопис, графика и скулптура. Казва, че е от поколението на вундеркиндчетата, понесли бремето на родителските очаквания. Дори на косъм се разминал с музикалната кариера. Щял да кандидатства в Музикалното училище с пиано, но така се случило, че майка му през 1996 г. му купила първия лаптоп, на който Светлин започнал да експериментира с дигиталното рисуване. “Бях изправен пред първия си съществен избор и се радвам, че избрах рисуването”, спомня си той.

Продължава образованието си в НБУ със специалност “Анимационно кино” в класа на видните аниматори Анри Кулев, Иван Веселинов и Стоян Дуков. През това време работи като комикс художник в списание Sax, където реализира три различни авторски поредици, както и за други чуждестранни издания. През 2005 и 2006 г. е носител на наградата “Компютърно пространство” в раздел “Компютърна графика”. GFXartist.com e първият портфолио сайт, където публикува илюстрацията RED MOON - жената в червено с меч, и която първа среща масово одобрение и положителни отзиви.

До ден днешен Българският монетен двор е с логото, изработено от Светлин Велинов. Направил го по време на работата си в една от водещите рекламни агенции “Агора” в столицата. Негово е и хубавото тото човече на Спортния тотализатор, познатият талисман и досега, но други са го анимирали.

Той получава и номинацията за най-добра илюстрация за карта Thundermaw HeLlkite на ASFA (Асоциация на научно фантастичните и фентъзи артисти) за 2013 г. Твори в целия спектър на фентъзито.

Най-често рисува дракони, орки, гоблини, тролове, елфи, придобили своята разпознаваемост от “Властелинът на пръстените”, но прави и своите интерпретации, разработва свои концепции за герои и създания, има подчертано различен подход и собствен стил. При него лошите не са винаги и задължително лоши, доброто и злото показват и други нюанси на излъчване и поведение, а човекът с неговите действия и решения внася очаквания баланс.

Има за довършване една “Морска история” - анимационен филм, идеята за който е от студентските години и е трябвало да бъде дипломната му работа. Лентата ще е за старец, капитан на рибарски кораб, който мечтае да прекоси Световния океан, но го постига само през призмата на бутилката.

И така вече няма причина да не знаете кой е Светлин Велинов - един от талантливите млади българи, които разнасят доброто име на страната ни по целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица