На балотажа Радев - 32,1%, Цачева - 31,3%

За първия тур на президентските избори кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева води с подкрепа от 20,2% пред издигнатия от БСП ген. Румен Радев (16,3%). При балотаж обаче генералът я изпреварва. За него подкрепата е 32,1 на сто, а за Цачева тя е 31,3%. Това сочат данни от телефонен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл“ между 23 и 25 октомври сред 1003 души. Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма.

Разликата между двамата кандидати на втори тур се стопява - при предишното изследване на „Галъп”, което бе публикувано на 14 октомври, Радев се ползваше с 29,6% от подкрепата за втория тур, а Цачева с 26,4. Спрямо предишното проучване и за Цачева, и за Радев подкрепата на първи тур е нараснала с около 1%.

„Интригата в изборите се заплита, а изходът от потенциален балотаж Цачева - Радев става все по-неясен”, коментират социолозите. По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с втори тур, прогнозират те.

Наблюдава се и растеж на гласовете за Пламен Орешарски на фона на предишното изследване, което бе направено, преди ДПС да обяви подкрепата си за кандидатурата му. Към 14 октомври той се ползваше с подкрепа от 1,3%, сега тя е 3,8%.

Подкрепата за Красимир Каракачанов е нараснала от 7,2% на 8,1%. Калфин, Трайков и Марешки продължават да имат всеки около 5% от имащите право на глас. След тях е Татяна Дончева с 2,9%.

От 14 октомври до сега делът на хората, които не знаят как ще гласуват на първи тур, е спаднал с около 9 пункта - от 21,6 на 12,4%, а на втори с 6 пункта - от 22,8 на 16,8%.

Данните на проучването сочат още, че 5,6% от анкетираните ще зачеркнат графата „не подкрепям никого“. При предишното изследване този процент беше 3,9.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика