Николина Ангелкова: Приходите от международен туризъм за първите осем месеца на 2016 г. са 4,7 млрд. лв.

Николина Ангелкова

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на 2016 г. възлизат на 4,7 млрд. лв. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че за периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, като това е ръст от 15%.

„Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки“, заяви тя.

„Това, което направихме тази година даде своя резултат“, допълни министър Ангелкова. Тя уточни, че на първо място по брой туристи през лятото е Германия, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна , Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари върху, които се фокусирахме през големите туроператори. Ще продължим с публично-частното партньорство, както и кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближим максимално до професионалистите“, посочи още туристическият министър, цитирана от "Фокус'.

"Това лято е рекордно за българския туризъм с ръст от 18% за активния летен сезон от юни до септември, над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни", допълни министър Ангелкова.

Тя уточни, че от април до септември има ръст от над 6,6 млн. туристи, което е 17% повече в сравнение с миналата година. „От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% сравнение с миналата година. До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г“, посочи тя.

„Българите, които са посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона българи. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме те да достигнат общо 11 млн. български и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г“, заяви министър Ангелкова. По думите й тези резултати са благодарение на всички усилия на министерството, на местните власти и на туристическия бранш.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика