Нинова пита Горанов кои общини и с какви пари ще заселват трайно мигранти

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Кои общини са предоставили пилотни проекти за трайно заселване на мигратни и кой е източникът на тяхното финансиране. Тези въпроси в парламентарния контрол внесе председателят на БСП Корнелия Нинова към финансовия министър Владислав Горанов.

От БСП искат още Горанов да им предостави проект за бюджет за 2017 г.

Правителството залага етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини, заяви лидерът на БСП на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Според Корнелия Нинова твърдението, че по този начин ще се реши демографският проблем на България е висш цинизъм, независимо от кого е произнесено. По думите й досега правителството на Бойко Борисов е било безсилно да се справи с проблема с бежанците, а сега вече изглежда опасно. Нинова се позова на изказването на Гинка Чавдарова, директор на Националното сдружение на общините. Корнелия Нинова посочи, че от нейното изказване прозира замисъл на правителството за трайно заселване на бежанци на семеен принцип.

„Питаме кой е възложил на общините такова нещо“, обясни още Нинова. Лидерът на БСП поясни, че единственият орган в България, който може да възложи такова нещо, е правителството.

„Второ, председателят на Сдружението казва ,че по нормативни документи тази роля ще бъде поета от общините“, коментира тя и попита кои са тези нормативни документи и кой ги е приел.

„Министерски съвет приемал ли е такова решение или му е наложено отвън“, попита Нинова и обясни, че третото, което казва Гинка Чавдарова, е че ще се работи по европроект за трайна интеграция на бежанци у нас.

Председателят на БСП попита кой е този европроект и обясни, че от това изказване става ясно още, че общините ще трябва да уредят и поемат битовото заселване на тези бежанци.

„Очевидно държавата се оттегли и се скрива зад общините, въпреки че това решение не е взето от общините. Очевидно ще се създават гета. Това е огромна опасност да привлечем нови мигранти“, посочи Нинова и обясни, че досега бежанците са ни заобикаляли и са търсели по-добър живот, защото България не им е предлагала това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика