Нов учебен предмет за студенти по право

ÑÒÚÊËÎÏÈÑ-ÒÅÌÈÄÀ

Студентите по право ще изучават задължително нова дисциплина „ Основни права и свободи“ - ще усвояват тънкостите на межденародната и вътрешноправната уредба на правата на човека и механизмите за тяхната защита. Това предвижда новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на специалността "Право" и професионална квалификация "юрист". Тя е публикувана на сайта на Министерството на правосъдието ( МП) и в портала strategy.bg.

Основен момент в нея е, че задочната форма на обучение за бъдещите магистрати отпада. Мотивът: завършилите редовно получават значително по-добра подготовка.

В наредбата е разписано още увеличение на часовете по "Международно публично право" и "Право на Европейския съюз".

Ще се изучава задължително "Организация на съдебната система и правозащитните институции". Тази дисциплина има важно значение за реформа на съдебната власт, коментират от МП. В наредбата се набляга и на обучението по чужд език за начинаещи и за напреднали, което ще продължава няколко години.

За да се повиши качеството на юридическото образование ще се въведе единен ред на държавния изпит в многобройните юридически факултети.

Наредбата е изготвена след анализ на юридическото образование у нас. Той показва, че моделът му е морално острарял, приемът на студенти е неоправдано завишен и подготовката им е неадекватна, особено що се отнася до правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование