Няма да приемаме мигранти обратно

Бойко Борисов - църква „Св.Ап. Петър и Павел” в с. Мечкарево

„България няма да приема мигранти, връщани от Западна Европа.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов след церемонията по освещаване на нов храм в сливенското село Мечкарево.

Министър-председателят предупреди, че от Алепо се надига „нова мигрантска вълна от над 2 000 000 души“, която ще ни залее.

„В Европа, зададох въпроса, ако дойдат 100-200 хил. на оградата и ние ги спрем и започнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации, дали самата Европа няма да се обърне срещу България? Категорично казах на европейските колеги, че ние няма да приемаме мигранти. Някой си мисли, че от Австрия, Унгария или Германия ще ни връщат по 10, по 20 или 30 хиляди, че аз ще приема тези самолети", заяви Борисов.

Борисов повдигна и завесата на Берлинските преговори, след които не последваха никакви изявления. „На границата със Сирия се води война. Разрушенията са страховити. Но в същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти.“ Премиерът припомни, че политиката на ЕС е такава, че ние не можем да ги връщаме.

Министър-председателят разказа, че е предал посланията на Турция на канцлера Меркел. „Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след преврата, поставят страната в много трудно положение. Те изнемогват да издържат три милиона мигранти. До октомври и двете страни - и Турция, и ЕС, трябва положат усилия да намерят стъпки споразумението да продължи да действа“, подчерта Борисов. „Надявам се, че заплахите и твърдият тон ще отстъпят на дипломацията“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика