Няма да сме буфер между Турция и Европа (обзор)

Няма да се съглася и България да е буфер между Турция и Европа. Много е удобно да кажеш, че ще върнеш мигрантите, откъдето са дошли, но не си представям как на летище София ще приемем десетките хиляди, които ни връщат. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместния брифинг с турския си колега Бинали Йълдъръм. Близо час и половина продължи срещата между двамата премиери, която се проведе в работния офис на Йълдъръм в Истанбул.

След нея стана ясно, че Турция иска от ЕС изпълнение на споразумението от февруари за либерализация на европейските визи за нейни граждани. Борисов даде ясен знак, че ще отнесе посланието до Берлин още тази вечер. Веднага след като кацна в София премиерът замина с правителствения „Фалкон” за Германия, където днес ще участва в Берлинските преговори с канцлера Ангела Меркел.

Борисов благодари на своя колега за уверенията, че Турция ще направи всичко възможно да намали напрежението от преселническата вълна по границата. Премиерът ни показа подробен списък с всички конфликтни точки по браздата. Той обясни, че ако гласовете в Европейския съвет против приетото през февруари споразумение надделеят, не знае колко време Турция ще удържи на мигрантския натиск.

„Надявам се с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой. Лошо, хубаво, това споразумение в пъти намали миграционния натиск над Европа”, каза още Борисов.

Премиерът обяви, че се надява и дипломатите да намерят решение, защото „добра война няма“. А не се ли реши по дипломатически път този конфликт, тя била „неизбежна“.

„Проблемът с мигрантите не бива да е за сметка на Турция. Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност”, допълни Борисов.

Съседите приютили 3 млн. преселници

Бинали Йълдъръм нарече премиера Борисов „моя ценен приятел“. Той припомни, че Турция е приютила над 3 млн. мигранти, „Посрещаме всички техни нужди, защото това е в нашата традиция. Този проблем е не само регионален, но и глобален. Искаме нашите европейски приятели да разберат, че е време да поемат повече отговорност по границите.

Жизненоважно решение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа пред голям риск. Разказах всичко това пред моя приятел Борисов и вярвам, че той ще го предаде на Европа“, каза Йълдъръм.

Анкара и Брюксел да търсят заедно изход от кризата

„Вярвам, че заедно - с воля от ЕС и Турция, ще  намерим изход за решаване на мигрантската криза“, заяви Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата разговаряха в двореца Долмабахче малко след като нашият министър-председател бе при колегата си Бинали Йълдъръм.

Според Борисов предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения.

„Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи“, каза Борисов.

От своя страна Ердоган изказа благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.

София предупреждава за нова вълна

Има опасност от бежанска вълна, ако се провали споразумението от март между ЕС и Турция.

Предупреждението е на Бойко Борисов в интервю пред Михаел Мартенс, кореспондент на  немския вестник „Фарнкфуртер алгемайне цйтунг” за Югоизточна Европа.

„Страхувам се от това, което става в Турция“, казва Борисов. Според него сред някои политици било модерно да се представят като герои, които влизат във война с танкове и самолети. „Но който непрестанно дрънка оръжие, той все някога ще го използва“, смята Борисов.

По отношение на Ердоган и споразумението за бежанците премиерът добавя, че който заплашва да наводни Европа с мигранти, то той ще го направи, ако ЕС не спази договорката. Турция обаче била длъжна да знае, че „не разчитаме единствено на нея“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят