Общинският съвет в Стара Загора решава бъдещето на парк "Бедечка"

Общинският съвет в Стара Загора ще разгледа предложението на кмета на града Живко Тодоров за промяна на Общия устройствен план, за да бъде спряно строителството в парк "Бедечка", информира БНР. Предложението на кмета дойде след силен обществен натиск и недоволство от унищожаването на дървета в парка.

Ако Общинският съвет, в който ГЕРБ има абсолютно мнозинство, гласува решението, внесено от Живко Тодоров,  ще бъде променен Общия устройствен план на Стара Загора и Подробният устройствен план на парк „Бедечка“.

В предложението на кмета не е посочено по какъв начин ще бъдат обезщетени собствениците на земи там, които си върнаха някогашните земеделски ниви, сега в регулацията на града, със съдебни дела. В специално обръщение към общинските съветници те посочват, че имат нотариални актове за тези парцели и вече 20 години плащат данъци за тях, платили са и изработването на Подробния устройствен план и са предоставили 22 процента от земите си на Общината, а планът за застрояване на парка предвижда 100 декара зелени площи. Те предупреждават кмета и съветниците, че гражданите ще трябва да платят много висока цена за техните обезщетения по пазарни цени.

От неформалната група „Запазете Бедечка“ призоваха старозагорци да се съберат още в 8,30 часа пред сградата на Общината, за да ги подкрепят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони