Окръжен съд-Пловдив отстрани от длъжност кмета на Перущица (обзор)

Ради Минчев, кмет на Перущица

Пловдивският окръжен съд отстрани в понеделник от длъжност като кмет на Община Перущица Ради Минчев по искане на Окръжна прокуратура.

Мотивите на окръжния съдия Христо Симидчиев са, че има достатъчно доказателства за извършени престъпления от страна на Ради Минчев, а работата му като кмет е свързана с набиране на финансови средства, с права да сключва договори и да иска отпускане на парични потоци от държавата. Освен това заеманата длъжност е предпоставка да повлияе върху показанията на част от свидетелите,  които са служители на общината.

В началото на заседанието адвокатът на Ради Минчев Стефан Левашки, внесе в съда декларация в подкрепа на кмета, подписана от служителите в Община Перущица. В нея те твърдяха, че по време на 5-годишното му кметуване са започнати куп проекти и социални програми и отстраняването му от длъжност ще попречи на реализацията и завършването им.

Определението на Окръжния съд в Пловдив може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в срок до 4 октомври, а адвокат Стефан Левашки обяви, че ще направи това още тази седмица. "Не се чувствам виновен и съвестта ми е напълно чиста, а до 4 октомври все още съм кмет", декларира пък Минчев.

Срещу 44-годишния кмет на Перущица има три повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура-Пловдив -  за искане на 40 000 лв. подкуп, за присвояване на 12 400 лв. общински пари и за съзнателно използване на фалшифицирани документи по обществената поръчка от 130 000 лв. за свлачището в местността "Чурен". Ради Минчев бе задържан на 13 септември заедно с бизнесмена Павлин Статев и софиянката Илияна Павлова. Пловдивският апелативен съд промени на 20 септември мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на Ради Минчев и на двамата му съучастници в "парична гаранция" от 10 000 лв. за всеки от тях.

Апелативните магистрати прецениха, че най-тежкото обвинение срещу Ради Минчев - за подкуп, не е обосновано в достатъчна степен, както и че тримата обвиняеми няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България