Опасни криптовируси унищожават данните ни

Все по-разпространени стават компютърните вируси, чрез които създателите им шифроват данните ви, а след това да ви ги възстановят срещу подкуп, който обикновено е на стойност около $200, съобщи пред „Труд“ специалистът по компютърна вирусология от БАН Веселин Бончев.

Той добави, че откупите се плащат във виртуалната валута биткойн. Жертви са както индивидуални потребители, така и фирми и държавни институции.

Тези вируси се наричат и рансомуер - от ransom (откуп) и software (програма). Пострадалите от тях в САЩ за първото тримесечие на 2016 г. са платили над $209 млн , а за цялата 2015 г. - $24 млн., сочат данни на ФБР.

Рансомуерът влиза в компютъра чрез спам, компрометирани уебсайтове или реклами.

Ако сте жертва на криптовирус, специалистът съветва да не плащате подкупа. Дори и да си платите, може да не получите средство за разшифроване на файловете и няма гаранция, че ако го получите, то ще работи. Ако дадете на хакерите достъп до компютъра си, дори и за да оправят щетата, която са нанесли, те могат да навредят по друг начин.

Какво да правите - изключете интернет връзката си. Определете източника на заразата, защото за специалиста, който ще разбива шифровката, трябва да знае с кой вирус си има работа.

От рансомуер може да се предпазите с редовно обновяване на операционната система. Инсталирайте новите версии на софтуера си. Не отваряйте прикачени файлове. Блокирайте рекламите по сайтовете. Използвайте антивирусна система (не просто скенер). Правете редовно резервни копия на файловете си на външен носител, който да не е постоянно свързан с компютъра ви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии