Операция „Шерше ла фам“ в оранжерия на ГЕРБ

Идеята жена да стане кандидат за президент не е нова, Борисов я пусна още през януари 2015 г.

„От всичко, което казах дотук, аз смятам, че жена пò приляга да бъде кандидат за президент (...) Смятате ли, че канцлерът Ангела Меркел се справя зле?“. Това заяви в понеделник вторият човек в партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Виждате, че всички мъже - лидери на европейските държави, се срещат с нея и има равнопоставеност“, каза още Цветанов.

И така отприщи хъса на коментатори и анализатори да прогнозират коя ще е въпросната тайнствена жена, която ще главнокомандва остатъка от славната някога българска армия и ще ни представлява пред света. Досущ като Меркел.

В оставащото време до началото на октомври, когато ГЕРБ най-накрая ще обявят официално своята кандидатура, ще се завъртят доста имена. Но всичко си има предистория.

„На следващите избори ГЕРБ да се „напъне“ и да предложи жена за президент. Такава идея лансира премиерът Бойко Борисов по време на общото събрание на „Жени-ГЕРБ“ в НДК. Съобщението е от 18 януари 2015 г. Борисов изтъкна качествата на жените в партията и заяви, че досега единствено за позицията на държавния глава партията не е предлагала жена кандидат. Но всяко чудо за… два дни. На 20 януари 2015 г. Борисов разочарова представителките на нежния пол, защото се бил пошегувал. Малко преди това вицепремиерката Румяна Бъчварова определи като „израз на любезност“ изказването на премиера Бойко Борисов.

Днес обаче темата пак е на мода. Затова, водени от най-добри чувства и верни на журналистическата етика, ще се опитаме да се задълбочим и да помогнем на първата политическа партия у нас с някои предполагаеми и достойни отвсякъде кандидатки за държавен глава.

Най-спряганото име е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя кара вече трети мандат като градоначалник, а в партийната йерархия е веднага след Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Непрекъснато реже ленти заедно с премиера, има ореола на честен и неподкупен политик. Завършила е руска филология, била е учителка и директорка на училище. Не е ясно обаче дали ще се справя добре с международните контакти като държавен глава. Но той и Плевнелиев не блестеше с нещо особено. Сигурно е, че като руска възпитаничка поне няма да обявява война на Москва.

Втора в класацията на кандидатките е Цецка Цачева. Тя натрупа солиден стаж като шеф на парламента, има международен опит - посетила е десетки страни по света. Снимала се е с бутафорен автомат във Виетнам, значи може да бъде и върховен главнокомандващ. Справи се и с измамите на депутатите, които гласуваха с чужди карти, като им въведе пръстови отпечатъци. Което пък говори, че ще може добре да контролира дейността на специалните служби.

Менда Стоянова, шефката на бюджетната парламентарна комисия, също става за президент. Тя е добър оратор с над 26 часа присъствие на трибуната на това Народно събрание. Познава финансовите и счетоводните закони, което ни обещава разумно харчене на парите от бюджета за президентската администрация, ако се класира за „Дондуков“ 2.

Цвета Караянчева също е с шансове за номинация от ГЕРБ. Като острие на партията в парламента тя неуморно громи опозицията и дава вид на войнствен политик. Опитът й от работата в Кърджали и региона ще бъде само от полза на бъдещия държавен глава. Родена е в Болярово, сега любима дестинация на мигрантите, което също е плюс в биографията й.

Списъкът може да бъде продължен. По обясними причини не споменаваме името на Лиляна Павлова, автомагистралната любимка на премиера Борисов. Не защото я подценяваме, а защото просто няма навършени 40 години, колкото се искат по конституция, за да се кандидатираш за президент. Същото важи и за водещи евродепутатки от партия ГЕРБ.

Завършваме с пожеланието ГЕРБ наистина да открият българската Меркел, която пък да обедини всички българи.

Кои са най-влиятелните дами

За шеста поредна година германският канцлер Ангела Меркел бе обявена за най-влиятелната жена в света. В класацията на престижното списание „Форбс“ тази година има и българско участие - на кандидата за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Подреждането включва 100 жени от 29 държави. Сред тях има дами в сферата на политиката, икономиката, технологиите, както и 12 световни лидери, 32 изпълнителни директори и 11 милиардери. Те са класирани на базата на своето състояние, интерес от страна на медиите към тях, сфера на влияние и въздействие върху обществеността, съобщава „Дойче веле“.

Тази година най-младата жена в класацията е изпълнителният директор на „Яху“ Мариса Майер, която е на 41 години и заема 55-а позиция. Най-възрастната дама пък е британската кралица Елизабет Втора. Тази година тя отпразнува своя 90-и рожден ден, а в класацията на „Форбс“ се нарежда на 29-о място.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи