Орбан: Референдумът за миграционните квоти ще бъде съдбоносен не само за Унгария, но и за целия ЕС

Гражданите на Унгария трябва да вземат участие в референдума по въпроса за мигрантите, защото неговите резултати ще имат съдбоносно значение не само за страната, но и за целия Европейски съюз. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в навечерието на допитването, което ще се състои утре.

„Вниманието на целия свят ще бъде насочено към референдума в неделя. Ние ще решаваме въпрос, засягащ съдбата на Унгария и ЕС“, каза той. Според него в политиката се допускат грешки, но Унгария не може да си позволи да допусне подобни грешки. „Не можем да рискуваме бъдещето на Унгария, безконтролната миграция представлява истинска заплаха. Мирният живот и сигурността в Европа са заплашени“, заяви Орбан, цитиран от ТАСС и БГНЕС. “Ако резултатите от референдума бъдат убедителни, тогава и Унгария ще бъде силна“, подчерта той.

Орбан добави, че на референдума ще бъде нужен всеки, който обича Унгария такава, каквато тя е с нейните недостатъци и особености, както и всеки, който не иска други да му диктуват какво да прави. Орбан отново предупреди за опасността от новото Велико преселение на народите в Европа.

В Африка милиони хора се надяват на по-добър живот в Германия, Швеция и Австрия, заяви унгарският премиер и обвини за създалото се положение миграционната политика на ЕС, която е „поканила в Европа тези маси от нещастни хора“.

На 2 октомври в Унгария ще се проведе всенародно допитване. Жителите на страната трябва да се произнесат по въпроса дали одобряват разпределението на мигрантите по задължителни квоти. През 2015 г. Еврокомисията предложи да се въведат за всички 28 държави-членки на ЕС квоти за приема на 160 000 мигранти, които пристигнаха незаконно в Италия и Гърция.

Към момента са разпределени само 1% от тях, защото повечето европейски страни отказаха да изпълняват тази програма. Срещу въвеждането на задължителни квоти се обявиха Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа