Откриват с "Граница" кинофестивала "Златна роза"

Във връзка с четвъртвековния юбилей   на Националния филмов център тазгодишният фестивал на българския игрален филм “Златна роза” от 19 до 25 септември във Варна ще бъде открит  с “Граница” – един от първите и най-успешни филми, създадени с държавна подкрепа след промените в България.

Режисьори на филма са Илиян Симеонов и Христиан Ночев, а в ролите играят Петър Попйорданов, Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев – Зуек, Огнян Желязков, Румяна Рунева. Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си през 1994 година, но въпреки това получава наградата за дебют на “Златна роза”, а незабравимият Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза “Златен баяр” за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.

Юбилеят на НФЦ ще бъде отбелязан и с програмата “Кино край морето”, в която в Морската градина ще бъдат излъчени пет любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн-анкета. Избраните заглавия са култови филми от близкото минало като “Оркестър без име” и с “Деца на море”, легендата “Вчера” и две нови продукции, заслужили любовта на зрителя – “Каръци” на Ивайло Христов и “Докато Ая спеше” на Цветодар Марков, особено популярен сред варненската публика.

Ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни, в които ще участват четирима директори на филмови центрове от Балканите – директорката на Гръцкия филмов център Електра Венаки, Бобан Йевтич – директор на Филмов център, Сърбия, Мими Гьоргоска-Илиевска, директор на Македонски филмов център и Камен Балкански, директор на НФЦ.

В рамките на “Златна роза” се организира презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова, която ще сподели личния си опит за възможностите за обучение и за развитие на продуцентски проекти в Европа.

В състезателната програма на 34-отото издание са включени общо 11 пълнометражни и 6 късометражни филма. Публиката очаква с интерес „Слава” –вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиито дебют „Урок” спечели множество награди и беше оценен от критиката като най-успешният  нов български проект.

По време на фестивала ще се състои премиера на „Безбог”-пълнометражният дебют на Ралица Петрова. Зрителите ще видят „Маймуна”, новият филм на Димитър Коцев-Шошо, който спечели наградата на публиката на София Филм Фест.

„Прокуророрът, защитникът, бащата и неговият син” е новият филм на режисьорката на „Писмо зо Америка”Иглика Трифонова. Музиката е на Теодосий Спасов, а в една от ролите играе Ованес Торосян. Конкурсната програма ще представи още и „Спомен за страха”  на Иван Павлов с Ивайло Христов в главната роля. Късометражните филми, осъществени с държавна подкрепа, са дебютите „Бръмбазък”, „Куче” на Владимир Петев и „Дрехи” на Веселин Бойдев.

На 34-ия фестивал „Златна роза” ще бъдат връчени две статуетки от масивен патиран бронз с тегло 2.185 г с постамент от полиран черен мрамор.

Авторските пластики са на Вежди Рашидов и се връчват от 1994 г.насам.

Билетите за кинофеста са по 6 лева, за учащи, пенсионери и хора с увреждания- 4 лева, има и пакети по 5 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино