Откриха недостатъци в системата за пръстовите идентификатори в болниците

Откриха недостатъци в системата за пръстовите идентификатори в болниците точно месец преди влизането им в сила в лечебните заведения, съобщава БТВ.

Пациентите на болница "Света Анна" са сред първите в страната, които доказват с пръст самоличността си в болницата. Вероятно България е пионер в това начинание, защото в Здравната каса не разполагат с данни да се прилага в други европейски държави.

Според някои хора системата е интересна, според друга – излишна, а според трети – неадекватна.

Един от пациентите се оплака, че бил принуден да разкарва съпругата си на количка между етажите, за да я чекира.

Въпреки критиките, болницата е доволна от системата и не е срещала трудности.

Екип на БТВ също направи опит да се регистрира. Процесът отне повече от минута. За да не стават опашки в лечебните заведения, Касата започва да монтира устройствата в сградите на Районните здравни каси. И съветва здравноосигурените да регистрират данните си там още преди да се наложи да влязат в болница.По препоръка на болниците Касата променя няколко елемента от софтуера.

„Фирмата ще адаптира софтуера. Другото, което направихме е, че удължихме времето за първоначална автентификация, тъй като има възрастни хора, хора със зрителни заболявания, или хора, които не могат да бъдат достатъчно съсредоточени”, заяви подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Цената на едно устройство е около 300 лева и всяка болница решава колко да купи. Чекиращите устройства за лични карти, които се използваха до момента остават в употреба по изключение.

Чекирането с лични карти е попречило на болниците да усвоят неправомерно над 35 млн. лв. от несъществуващи прегледи, изследвания и медицински дейности. На този етап Касата не коментира какъв ще бъде ефектът от новите устройства.

Пръстовата идентификация става задължителна за всички болници и всички пациенти от началото на октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве