Откриха уникални мозайки и стенописи в Голямата базилика в Пловдив

Уникални мозайки от втората половина на 4-и век и стенописи от 10-и и 11-и век откриха археолози при разкопките на Голямата базилика на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив. "Находките надминаха очакванията", заяви ръководителят на проучванията Жени Танкова. Сред тях са медальон с пауни и птици върху подовите настилки, от които вече са разкрити 300 кв.м. Освен тях археолозите са открили дребни съдове и стенописи, на които е изобразен мъж с брада, приличащ на Свети Петър.

Археолозите са разкрили 300 кв. м. старинни мозайки, древни съдове и стенописи на които е изобразен мъж с брада, който прилича на Свети Петър, куп артефакти, в това число и два кръста в реликварии. Учените ще изследват дали в тях има мощи на светци.

Разкрити са и части от т.нар. презвитерий, който е маркиран с мраморни блокове и в него има погребения от Средновековието. До ноември 2018 г. трябва да приключат всички разкопки по разкриването на пълния блясък на раннохристиянската Голяма базилика, като проектът е на обща стойност 10 млн.лв.

"Искаме Голямата базилика да се впише много добре в заобикалящата среда", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

През 2017 г. ще започне изграждането на сграда – защитно покритие. "В момента архитектите търсят варианти сградата да е ниска и да не закрива другия паметник на културата – Католическия храм "Свети Лудвиг", който се намира точно до Голямата базилика", допълни градоначалникът Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България