Отпускат помощ за децата на родилката, починала от онкозаболяване

Снимка: Архив

Община Сливен ще отпусне финансова помощ на бабата и дядото от Злати войвода, които отглеждат внуците си сами след смъртта на онкологично болната им дъщеря.  Очаква се предложението да бъде внесено още на предстоящото заседание на общинския съвет на 29 септември – съобщи председателят на местния парламент Димитър Митев /ГЕРБ/. На заседанието ще стане ясно какъв ще е размерът на еднократното парично подпомагане.

Мариана и Слави Георгиеви от Злати войвода изгубиха дъщеря си Миглена месеци, след като родила втората си рожба. 26-годишната майка отказала да й бъде извършена химиотерапия, за да запази живота на бебето си. Сега бабата и дядото сами се грижат за 6-месечния си внук Наско и 3-годишната му сестра Борислава.  „Бабата е безработна, дядото получава инвалидна пенсия от около 130 лева” – каза кметът на Злати войвода Стоян Тенев.

Бащата е припознал по-голямото си дете,  наскоро подал документи, с които да припознае като свой и невръстното си момченце.  Той живее в друго населено място. Реалната грижа и отговорност за двете малки деца са поели родителите на починалата им майка.  Те имат нужда от подкрепа и финансова помощ, защото едва се справят с мизерната пенсийка и детските надбавки.

Внучката Борислава ще бъде записана в детската градина в селото.  Кметът се надява с решение на общинския съвет да бъде опростена месечната такса от 20 лева, която трябва да бъде внасяна за посещението на детето в забавачницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България