Отчаяни от ЕС, ромите бягат в САЩ

Служителите на граничния контрол на САЩ са свикнали да имат работа с хора от различни националности, опитващи се да пресекат границата с Мексико. Но през последните години те отчитат едно любопитно (макар и ограничено) нарастване на пришълците от специфична група европейски граждани, търсещи статут на бежанци.

С растящия национализъм и ксенофобия в Европа броят на румънците, влизащи на територията на САЩ, които се обявяват за част от подложено на преследвания ромско малцинство, не спира да се увеличава: близо 1800 румънци са били заловени до юли тази година при малко под 400 за същия период на 2015 г. Почти всички са потърсили убежище, посочвайки като причина престъпления от омраза и постоянна дискриминация срещу ромите, които ограничават възможностите им за развитие в Европа.

За Марк Ендикот, граничен агент от Сан Диего, 731 новодошли румънци, пресекли границата тази година, са били лесни за забелязване. За разлика от повечето националности, които се опитват да използват установените канали за трафик, те не се опитват да избегнат граничните служби на САЩ.

„Те веднага търсят граничния служител, за да ги забележи, и се опитват да бъдат заловени, за да могат веднага да започнат процедурата по търсене на убежище. Почти всички излагат достоверни мотиви за това. Повечето са жени и деца“, разказва той.

Ромите, наричани и с расисткия термин цигани, са етническо малцинство, което битува навсякъде из Европа. Произхождащи от Индия, през вековете те са преживели сегрегация, преследвания, разочарования и гонения, често пъти на държавно ниво, и в мнозинството си все още живеят в голяма бедност. Вълни от роми са имигрирали към САЩ през годините, в частност в началото на ХХ век. Новата вълна е малка, но е знак за растящото отчаяние на ромите от неспособността или нежеланието на Европа да защити правата им, смятат активисти.

Само допреди десетилетие мнозина роми се надяваха, че тласъкът към пазарен капитализъм, демократични избори и свободно движение ще промени отношението към тях и ще има ефект върху перспективите им, казва Желко Йованович от „Отворено общество“.

Между 2003 и 2007 г., когато страните от Централна Европа преговаряха за приемането си в ЕС, възможността за членство служеше за морков, който тласкаше държави като Унгария, Румъния и България да полагат усилия.

Някои роми, възползвайки се от свободата на движение в ЕС, се опитаха в началото да се преселят в Западна Европа в търсене на работа. Но дълговата криза, напливът на сирийски бежанци и растящите страхове от терористични нападения (б. р. - последните години) подклаждат антиимигрантските настроения и общият климат спрямо уязвимите населения става все по-враждебен във всяка страна.

Правозащитни организации продължават да отчитат системни прояви на дискриминация срещу ромите в страните от ЕС. Подобни заключения имаше и в доклада на Държавния департамент за 2015 г. за човешките права в Румъния.

Едновременно с това получаването на бежански статут в САЩ е всеизвестно трудно и няма специфична американска или международна политика, която конкретно да класира ромите като потенциални бежанци. Активисти смятат, че етническата група може да бъде заведена в бъдеще като икономически имигранти поради факта, че хората са бедни и страните им на произход не са във война. Йованович смята, че това ще е грешка, защото ромите в Европа винаги са били бедни. „Най-големият им проблем е, че вече нямат надежда“, споделя той. Според него „в Европа не липсват средства, а политическа воля за интегрирането на малцинството“.

Експерти смятат, че САЩ са естествена дестинация за ромите, защото са по-открита страна, в която етносът им може лесно да мине незабелязан. Повечето американци дори не знаят, че те са обект на гонения или че думата „циганин“ има обиден характер. Но със съществуващите проблеми с малцинствата в САЩ, избуяли покрай текущата предизборна кампания, дори и да получат право на пребиваване, ромите пак ще трябва да се борят с расизма и изолацията заради цвета на кожата си.

* Материалът се публикува с минимални съкращения в основния текст, но не и в дистанцирания поглед на автора към проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи