Още пет фалшиви инвалиди минаха през съда в Разград

Петима фалшиви инвалиди, получавали пенсии с подправени документи за ТЕЛК, сключиха споразумения с прокуратурата в Разград за седмица. Всички са възстановили неправомерно взетите пари от Националния осигурителен институт.

Общата сума, която са взели е над 14 000 лв. Някои са получавали социалните пенсии заради болести повече от 2 години, а други едва по 7-10 месеца преди да бъдат разкрити.

Повечето от тях изпаднаха от системата през април 2012г., когато е преустановено точенето на пари. Разследването на фалшивите инвалиди в Разградско обхвана огромен брой хора и ежемесечно има по няколко дела срещу тях.

В групата на прясно осъдените, които са сключили споразумения и са признали стореното, има мъж, който е получил 4 645 лв. Той е и с най-тежкото наказание от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Други двама също имат условни присъди от по 4 месеца с 3 год. срок на отлагане. Останалите са се разминали с пробационни мерки за задължителна регистрация и срещи с пробационни служители. Единият от мнимите инвалиди е взел и безплатна винетка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право