Павликени развива социален проект за възрастни и хора с увреждания

Община Павликени продължава реализацията на проект "Достоен и независим живот за възрастни хора и хора с увреждания". Целта на проекта е подобряване достъпа до основни социални и здравни услуги и постигане на независимост и социална интеграция на хората в нужда и подобряване качеството на техния живот.

"По проекта се предоставя интегрирана почасова услуга. Ежемесечно по график освен рутинните дейности, извършвани от асистентите и помощниците, потребителите се посещават от медицински специалист за осигуряване на здравни грижи и проследяване на здравословното им състояние и от психолог за психологическа подкрепа. От 1 март тази година, когато стартира предоставянето на почасовите социални услуги, до настоящия момент обслужване са преминали общо 88 лица от целевата група, а към момента към Звеното за почасови социални услуги работят 2 социални асистенти, които обслужват двама потребители. Ангажирани са 12 домашни помощници, които се грижат за 32 нуждаещи се и 31 лични асистента, които отговарят за 38 потребителя с ограничения или невъзможност за самообслужване", информират от Община Павликени.

Предвижда се по проекта да се осигурява психологическа подкрепа на персонала, за да се минимизира риска за качеството на предоставяните услуги. Предоставянето на услугите от Звеното за почасови социални услуги ще продължи със средства от безвъзмездната финансова помощ до 31 август идната година, като след това се предвижда дейността му да бъде продължена със средства от общинския бюджет

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България