Пазарджишкият парламент гласува заплатата на местния омбудсман

Общинският съвет в Пазарджик ще определи на заседанието си в четвъртък размера на заплатата на новия обществен посредник Георги Шопов, който бе избран на вакантния пост на омбудсман с почти пълно мнозинство.

Георги Шопов

Формалният повод за напускането на предшественика му Иван Димитров бе навършване на пенсионна възраст, макар че самият Шопов също е пенсионер.

Въпреки това само двама от старейшините в местния парламент не подкрепиха с гласовете си известния адвокат, който е дългогодишен член на Висшия съдебен съвет. Според Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на община Пазарджик размерът на месечното възнаграждение на омбудсмана не може да бъде по-малък от три минимални работни заплати за страната. При минимална заплата от 420 лв. у нас това означава, че Георги Шопов ще получава минимум 1060 лв. месечно възнаграждения.

Пловдив омбудсман

Правилникът обаче не определя максималния размер, така че общинските съветници ще трябва в четвъртък да преценят дали могат дали хазната на Пазарджик може да си позволи лукса да плаща повече от 3 минимални работни заплати на новия омбудсман. Предложението в момента се дебатира в общинските комисии, но прогнозите са, че бившият представител на съдебната власт в града ще трябва да са задоволи с 1060 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони