Патриарх Неофит бе гост на конференция за фундаментализма в Благоевград

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит откри през празничните дни в Благоевград IX международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, чиято тема бе „ФУНДАМЕНТАЛИЗМЪТ – вярност към традицията или модернизъм?“

63f5e61e5d2208189167157823f1a221

„Приветствам усилията на всички Ви чрез организирането на подобни научни форум да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и погубват душите им, като припомняте, кое е словото на живия Бог и коя е църквата, която ги води към спасение.

„Бог ни е дал да живеем във време, когато не само с бързи темпове се изменя външният облик на света около нас, но се променя и самият човек, изместват се основите на неговия светоглед. Разрушава се онази система от ценности, която е крепила обществото ни в течение на векове и е представлявала непогрешим ориентир в живота на хората. Здравата основа на традиционното разбиране за „добро" и „зло", „справедливо" и „несправедливо", „редно" и „нередно", „добродетел" и „грях" се разклаща под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. А в такава обстановка на ценностна дезориентация, особено в периоди на социална и политическа нестабилност се появяват нови и твърде сериозни заплахи за хората. Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към изконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина, каза в словото си Патриарх Неофит.

d9bd30d48c194e2dae71b3a29aa4d560

На срещата присъстваха над 100 представители от всички поместни православни църкви. Срещите на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове са ежегодни, провеждат се в различни страни, като за трети път форумът се провежда в България, с гостоприемството на Неврокопска света митрополия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България