Пламна салмонела в Стражица, затвориха училищен стол

Снимка: Архив

Зараза от салмонела е пламнала в Стражица. Това са констатирали експерти от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Велико Търново.

Заболели са 11 души, повечето от които ученици на възраст от 7 до 14 години. След приемането на първите шест пациенти в общинската болница в Горна Оряховица, е сформиран екип за намиране на причината за заболяването. Установена е връзка между пострадалите и тя насочила здравните експерти към училищния стол.

Оказало се, че две от готвачките в столовата са здрави носители на заболяването. Приготвяйки храната, те неволно са станали причина за заразяване на децата, на една от чистачките, а в последствие и на една от майките.

„Жените са отстранени от работа, а Областната дирекция по безопасност на храните затвори обекта”, съобщи за Труд директорът на РЗИ д-р Евгения Недева.

Пред здравните инспектори заболелите деца са обяснили, че последно са се хранили в школския стол на 17 септември. Тогава са им били раздадени пакети със суха храна, тъй като заради транспортни проблеми с доставката на продукти, не е готвено. Учениците са консумирали сандвичи с филе и зелева салата. Покосените от стомашно-чревната инфекция са споделили, че са яли и пилешки бургери от бюфета на училището.

"Взети са проби от храните и се правят биологични анализи. Все още резултатите не са ясни и проучванията откъде е пламнала заразата, продължават. Изследват се и всички хора, които са имали контакт със заболелите деца и възрастни", информира д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция "Надзор на заразите".

По случая е сезирана и работи Агенцията за контрол на храните във Велико Търново.

"Столът е затворен и хората носители на заразата са отстранени. Взети са щателни проби от мивките, приборите, посудата. Извършва се тотална дезинфекция на всичко в столовата и в кухнята. След като приключи обработката, повторно ще бъдат взети проби за анализи", уточни пред "Труд" шефът на Агенцията за контрол на храните в старата столица д-р Станимир Спасов.

Той добави, че вечероятно ще бъде съставен акт и ще бъдат наложени санкции, но едва след като се установи кой има вина за появата и разпространението на инфекциозното заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве