Пожарът в Сакар вече гори в две области - Стара Загора и Хасково

Тежка остава обстановката в община Тополовград заради големия пожар в Сакар, който обхвана територията на две области - Хасково и Стара Загора.

Евакуираните снощи жители на село Българска поляна вече се върнаха по домовете си. Няма опасност за хората от близките села, информира БНТ.

Пожарът е обхванал над 10 хиляди декара смесени гори. Огнеборците правят всичко възможно. Повече от 30 часа те се борят с огнената стихия, за да я овладеят. В момента те палят насрещен огън, за да ограничат разпространението на пожара и да го затворят в един кръг.

22 екипа на протипожарната служба от цялата страна участват в гасенето, представители на Горско стопанство и на Българската армия. Има готовност в следобедните часове, когато се повишат температурите, да се включи и военен хеликоптер от авиобаза Крумово.

Три са фронтовете на пожара към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево в община Харманли и гълъбовското село Главан. Няма опасност за населените места и за населението в тях. Дежурни екипи охраняват целия периметър около населените места.

Снощи около 50 човека от Българска поляна бяха евакуирани и настанени в кметството на съседното село. Тази сутрин около 10 часа те се завърнаха по домовете си. Хората разказаха, че са много уплашени.

Трима души бяха задържани за големия горски пожар , който избухна в Община Тополовград. Арестуваните са фермер и двама работници. Оказа се, че фермерът е същият, от чието пасище миналата седмица тръгна големия пожар между селата Изворово и Дрипчево.

Заради пожара е ограничено движението около селата Българска поляна и Черепово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България