Пожар на сметището до Пирдоп стресна местните жители

Сметището до Пирдоп гори вече 17-и час и гъстият дим и задушливата миризма стреснаха местните жители, съобщава БТВ.

Борбата с огъня продължава и в момента. Ситуацията се усложнява допълнително от вятъра, който запалва нови огнища. Носи се задушлива миризма на изгорял боклук и пластмаса.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в София обаче съобщиха за БТВ, че експресните замервания на въздуха, направени днес, не показват отклонения от нормите, т.е. няма замърсяване над допустимото.

Окончателните резултати от измерванията на мобилна станция на Изпълнителната агенция по околната среда ще са готови след 24 часа.

Жители на Пирдоп разказаха пред БТВ, че сутринта градът е бил обвит в гъст дим, подобен на мъгла, видимостта е била около метър и е миришело много лошо.

Сметището, което ползват четири общини – Пирдоп, Златица, Чавдар и Антон, не се охранява нощем. През деня двама души отговарят за разпределението на боклука. Те са си тръгнали вчера в 17 ч. и всичко било спокойно. Тази сутрин обаче заварили пожара.

Версията, по която се работи, е умишлен палеж.

„Има известна група хора, които идват, обират, палят си огън вечер, понеже вече е по-студено. За нас това е причината за пожара“, каза кметът на Община Пирдоп – Ангел Геров.

Сметоизвозването в Пирдоп и Златица е спряно до потушаване на огъня. От Общината се надяват това да стане до края на деня.

Полицията е уведомена за случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България