Политологът Димитър Димитров: Корнелия Нинова се изплаши, че ще загуби и тези, и следващите избори

- Г-н Димитров, какво ще се случи след развода между БСП и АБВ заради кандидатурата на ген. Румен Радев за президент?

- По принцип шансовете на всички противници на кандидата на ГЕРБ, които и да са те - обединени леви, центристи и прочее, не са много големи. Но когато бъдат натоварени с негативен заряд от типа „ние не ви харесваме, гледайте си работата“, нещата стават неспасяеми. И без тези раздори и несъгласия кандидатурата на когото и да е не е печеливша. Вероятно в БСП са разбрали, че няма смисъл да правят компромиси, след като и без това шансове за победа няма. Това е дълбоката мисъл според мен. Пробвали са със сигурност общественото мнение и са разбрали, че резултатът ще е такъв, какъвто ще бъде - ГЕРБ ще спечели тези избори.

- Защо Корнелия Нинова не реагира навреме и чак сега разбра, че АБВ използва БСП чрез ген. Радев да се легитимира като значима партия?

- Кандидатурата на ген. Радев със сигурност минава през добрите контакти на президента Георги Първанов с армейските среди.

- Тогава как да си обясним решението на АБВ да оттегли кандидатурата си от ген. Радев?

- Това за мен е много озадачаващо. Предишните отношения между БСП и АБВ бяха от сорта на: „Ние сме скарани, ще се разведем, но ще станем приятели.“ Сега вече отношенията са: „Ние сме скарани до степен, в която не можем въобще да се гледаме. Затова е по-добре да не се виждаме.“ Днес Корнелия Нинова казва на Първанов: „Дай ми и куклите, и парцалите.“ Истината е, че тя се прицелва в хоризонта към парламентарните избори през 2018 г. и се опасява и тях да не загуби.

- Как лидерката на БСП ще излезе от целия този театър, който се разигра? Ще се разклатят ли позициите й на председателския пост?

- Въпреки цялата разправия с АБВ, за нея по-страшна е разправията вътре в партията. Оставките на няколко членове от ръководството, необсъждането на кандидатурата на Мая Манолова - това са проблеми, които по-трудно ще се преодолеят. Отношението й към АБВ е производно от това как гледа на партията на Първанов една определена прослойка партийни функционери в БСП. А те гледат точно така на АБВ като на онзи съперник, който им подяжда тортата. Аз нямам преки впечатления какво се случва в първичните партийни организации. Но съм сигурен, че поддръжниците си дават сметка, че ако няма съгласие за обща кандидатура с АБВ, останалото е на олимпийски принцип, „За купата на Съветската армия“ или нещо подобно.

- А ще има ли нов председател на БСП след изборите ?

- Оттук нататък въпроси като какво ще се случи с ръководството на БСП, дали ще има промени в правителството и т.н. зависят от резултатите от президентските избори. Напълно е възможно да има някакви промени, да има втора или трета версия на кабинета. Но дори и да има някакви размествания, то това няма да засегне общата рамка.

- Не е ли прибързано да твърдите, че ГЕРБ ще спечели президентските избори, след като още не знаем кой ще е кандидатът им за президент?

- Аз неслучайно казах, че ГЕРБ ще спечели с която и да е кандидатура. Все едно коя е, нейното предимство е достатъчно голямо. Аз не си представям такава кампания, която би показала изгорелите складове в Пловдив като символ на управлението на ГЕРБ.

- Томислав Дончев вчера заяви, че нито той, нито Бойко Борисов ще са кандидатите на ГЕРБ и пусна в обращение името на Йорданка Фандъкова. Убедително ли звучи това?

- Да, аз бих казал, че последната възможна опция за ГЕРБ е Бойко Борисов, предпоследната - Йорданка Фандъкова, а предпредпоследната възможност е Цецка Цачева. Макар че нейните шансове много намаляха.

- Какво ви дава увереност да смятате, че ГЕРБ са толкова непоклатими и победата им е гарантирана?

- Дава ми увереност естеството на президентската институция и на президентските избори. На тези избори ще се избира между двама кандидати на втори тур. Всички други сценарии не почиват на фактите. Това, че ще гласуват малко над три милиона избиратели, и заради конституционната норма да участват повече от половината, ще има втори тур. Със сигурност на балотаж ще бъде ГЕРБ. Очаква се другият да е кандидатът на БСП, но първо трябва да видим всички кандидати, за да сме сигурни. Само още по-голямо объркване в общуването в ляво може да доведе до такова напрежение, че на балотаж срещу ГЕРБ да се яви друг, а не кандидатът на БСП. Но няма как да кажем кой би могъл да е той, преди да сме видели всички кандидати.

- Споделяте ли прогнозите на някои анализатори, че след президентските ще има предсрочни парламентарни избори?

- О, изключено е. Доскоро имаше една кампания Бойко Борисов - кандидат за президент, която вече приключва. Докато Борисов е склонен да остане министър-председател, предсрочни избори няма да има.

- Реформаторският блок също е пред разцепление заради кандидатурата за президент. Ще оцелее ли?

- Това разцепление съществува до голяма степен от самото начало. Като свърши меденият им месец, разбраха, че имат несъвместимости. Оттогава няма конструктивно отношение към проблема, напротив конфликтите се задълбочават. Вместо да се помисли за някаква трета опция - външен съдник в лицето на хиляди регистрирани привърженици, които са онлайн или нещо подобно.

- Това не е ли добре дошло за патриотите?

- Там нещата са малко по-прозаични. Няма голяма амбиция, което означава, че няма да има и голямо разочарование. Онези 8 процента, които ще получат, ще им изглеждат като 88 процента.

- Каква предизборна кампания очаквате? Ще има ли компромати, защото първият вече е пуснат в обращение - ген. Радев, който демонстрира здраво семейство, „живеел с любовница“?

- О тези пикантни подробности ще научим, когато станат ясни всички кандидати. Засега все още излизат само по жълтите сайтове. Компромати със сигурност ще има, защото ще има консултанти и анализатори, които изкарват от това хляба си. Искам да кажа, че това не зависи от кампанията, а от заниманията на определена категория хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта