Почина генералът от резерва Николай Миркович, лидер на Съюза на банатските българи

Николай Миркович

С дълбока скръб съобщавам, че тази нощ е починал лидерът на Съюза на банатските българи генералът от резерва Николай Миркович най-видната фигура в съвременния български живот в Румъния, каза за „Фокус” проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Генерал Николай Миркович беше два мандата депутат в румънския парламент. Също така беше и секрета р на Долната камара на депутатите”, заяви проф. Павлов.

По думите му става дума за една много представителна фигура.

„Един човек с голямо българско сърце. Той е роден на 1 октомври 1950 г. в село Кеглевич, в общината Стар Бешенов – това е най-голямото българско село в Румъния на банатски българи в окръг Тимиш. Миркович завършва военно училище, след това военна академия – голяма част от живота му отнема кариерата му на военен от румънската армия. Преди да навлезе в политиката е комендант на гарнизона в Тимишоара. Един от малцината българи заемали високи постове в румънската армия. Същевременно той беше много голям български патриот. Депутат в Световния парламент на българите към Асоциацията на българите по света. С него сме работили години наред. Той беше в много добро партньорство с много българи, включително с такива личности като Христо Стоичков. Читателите и слушателите на Агенция и Радио „Фокус” си спомнят, че през 2013 г. в Стар Бешенов в най-голямото българско село, на практика градче Банат с население над 7 000 души беше открит стадион, който получи името на Христо Стоичков, с негово участие и на други фигури от България. Тогава беше отбелязана 275-годишнината от създаването на Стар Бешенов. Ген. Николай Миркович работеше заедно с проф. Николай Овчаров, с мен и с други българи, с акад. Григор Велев, с Максим Страхилов от Варна, с много хора.”, подчерта проф. Павлов.

„Това, което можем да кажем за Николай Миркович, на мен ми е малко трудно да говоря в минало време, защото с него имахме планове – очаквахме го сега на сесията на Световния парламент във Варна, след няколко седмици. За съжаление, този добър българин отиде в един по-добър свят както се казва. Беше дълбоко вярващ – католик. Освен това той беше един от много добрите примери, не делеше българите на католици и православни. Работеше с всички български организации в Румъния. Неговата активност ще остане в паметта на нашите сънародници и в паметта на българите като цяло с това, че Николай Миркович помагаше за приобщаване на българите от Румъния към общобългарския духовен, културен и обществен живот. Оставяйки при това изключително лоялен румънски патриот. Той показваше едни изключително съвременни и модерни европейски стандарти. Това беше много ценено и в самата Румъния. Той беше една от ръководните фигури в румънския парламент”, подчерта проф. Павлов.

„Тази загуба за нас е наистина непрежалима. Думите са слаби в такъв случай. Аз от името на Световния български парламент към Асоциацията на българите по света, от мое име и от името на всички хора, които го познаваха искаме да бъдем съпричастни със скъбта на неговите близки и семейство, на неговите земляци от Банат и на всички българи в Румъния. Жалко е , че по такъв тъжен повод в момента говорим за българската общност, която не е популярна в българските медии, изключвам „Фокус”, където винаги са отразявани инициативи на българите от Румъния. В случая е хубаво целият български народ и нашата културна общественост да съпреживеят една загуба, от друга страна да имаме сили да продължаваме това, което Николай Миркович правеше и тези връзки с на

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица