Правителството одобри промени, с които премиерът Борисов поема подготовката за Българското председателство на ЕС през 2018 г.

Правителството одобри промени в нормативни актове, с които министър-председателят поема функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на Българското председателство, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Той ще осъществява цялостното ръководство и контрол, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз” в администрацията на Министерския съвет.

Създадените през миналата година четири тематични работни групи за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. преустановяват работата си, реши още кабинетът. По основните направления на председателството са определени координатори в лицето на заместник министър-председателите и ресорните министри. Те поемат функциите, изпълнявани досега от тематичните работни групи, свързани с актуализиране на членовете на екипа на председателството и тяхното обучение; изпълнението на бюджета; провеждането на централизирани обществени поръчки; протокола, логистиката и организацията на събитията, комуникационната стратегия и културната програма, приоритетите и програмата на председателството.

Промяната в подхода и модела на координация налага закриването на Националния щаб за подготовката и провеждането на Председателството. В същото време, са прецизирани функциите на Националния център по подготовката и провеждането на Председателството.

Изместването на председателството за периода 1 януари – 30 юни 2018 г. наложи преосмисляне и промяна на подхода на координация на подготовката и провеждането на Българското председателство. С приетите промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на председателството е въведен модел на по-ефективна координация, гарантиращ високата ангажираност на членовете на Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България